Blog > Komentarze do wpisu

Soczysta pieczona karkówka - domowa wędlina

Dobrze byłoby jeść taką wędlinę codziennie. Domowa, smaczna, aromatyczna.. Rzeczywistość jednak weryfikuje zapał i chęci.. najczęściej brakiem czasu. Jednak kiedy już ta chwila się znajdzie, warto ją przygotować, i tym samym podarować sobie.. chwilę luksusu :)

Moja propozycja to soczysta i aromatyczna karkówka, z wyczuwalnym smakiem czosnku który zresztą baaardzo lubimy. Jeśli jednak za nim nie przepadacie, wystarczy natrzeć  mięso dzień przed pieczeniem dwoma małymi ząbkami i nie dodawać już do pieczenia. Warto również dysponować termometrem do mięs. Wtedy wiemy kiedy mięso wyłączyć aby było nie przepieczone, a pozostało soczyste. Jeśli jednak go nie posiadacie, weźcie pod uwagę że mój kilogramowy kawałek potrzebował zaledwie lekko ponad godzinę. Polecam, nie tylko od święta :)

źródło: przepis własny

Ps. chciałabym zaprosić Was przy okazji do polubienia strony Wypieków w Pasją na FB (oczywiście o ile już tego nie zrobiliście ;) . Będziecie bardziej 'na bieżąco', sprawicie mi wielką przyjemność.. a ja już niebawem zaproszę Was na drobny.. ale mocno aromatyczny konkurs na pośrednictwem tego portalu :))

Soczysta pieczona karkówka - domowa wędlina

Składniki:

  • ok. 1kg karkówki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • świeżo mielony/młotkowany pieprz
  • 2 łyżki oleju

 Soczysta pieczona karkówka - domowa wędlina

Wykonanie:

Dzień przed pieczeniem natrzeć karkówkę solą, pieprzem, czerwoną papryką i majerankiem. 2 średnie/małe ząbki czosnku drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę. Również natrzeć nim mięso, po czym włożyć do naczynia żaroodpornego naczynia, nakryć i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia nasmarować mięso oliwą, pozostałe dwa ząbki czosnku podzielić każdy na pół, zgnieść i ułożyć obok mięsa. Wstawić do piekarnika nastawionego na temperaturę 200oC. Piec około godziny, po czym wbić termometr w mięso. Gotowe jest jeśli temperatura w środku przekracza 80oC (u mnie po godzinie i 10-ciu minutach było 85oC).

Upieczone mięso wyjąć z piekarnika. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki.

Smacznego :)

niedziela, 02 grudnia 2012, milk_chocolate84

Komentarze
2012/12/02 13:19:45
pysznie wygląda :)ja dodatkowo szpikuję karkówkę ogromną ilością czosnku
-
2012/12/02 14:21:15
Często piekę karkówkę w domu, a to co zostanie z obiadu po prostu jemy na kanapkach .... robię ją w bardzo podobny sposób, z tym, ze swoją obsmażam przed pieczeniem. Buziaki Kasiu
-
2012/12/02 17:36:37
W środek wciskam ząbki czosnku, ale w szynkę :)
-
2012/12/02 19:02:09
Pachnąca i pyszna :)
-
2012/12/09 21:18:33
Cudowne mięsko!
-
Gość: Kasia F, htj18.internetdsl.tpnet.pl
2013/01/31 16:07:25
Bardzo często robię taką pieczeń, czy to na zimno, czy na obiad. Dodatkowo szpikuję karczek boczkiem a przyprawy mieszam z musztardą i tym smaruję mięso dzień wcześniej.
-
2013/01/31 20:45:18
marynata z musztardą? Muszę wykorzystać ten pomysł :))
Reklama
palma
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi