Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowa trufla z cynamonem

Ciasto z niewielkim dodatkiem mąki, mocno wilgotne lecz nie zbite. Intensywnie czekoladowe z chrupiącym wnętrzem i rozpływającym się w ustach wnętrzu. Niebiańsko pyszne! Cynamon jest tutaj naprawdę lekko wyczuwalny, nadaje tylko delikatnego aromatu. Podane z kleksem niesłodzonej pomarańczowej śmietanki rozwieje każde smutki i powie 'PRECZ' wszystkim troskom ;) Gorąco polecam!

źródło: inspiracja: magazyn kulinarny

 Czekoladowa trufla z cynamonem

Składniki:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • łyżka waniliowego ekstraktu
  • łyżka rumu
  • pół szklanki cukru kryształu
  • 150g masła
  • 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki mąki (z lekką górką)

do podania:

  • 250ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

 

Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić na parze wodnej wraz z masłem. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie zmiksować na puszystą masę jajka z cukrem. Dalej miksując na niskich obrotach dodać ekstrakt, po czym wlewać cienką strużką rozpuszczoną czekoladę. Na koniec, rózgą lub drewnianą łyżką wmieszać przesianą mąkę z cynamonem.

Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm (dno wyłożone papierem do pieczenia,boki wysmarowane tłuszczem i obsypane tartą bułką) i piec około 40 minut w temperaturze 180oC. Nie sprawdzać patyczkiem, ciasto jest na tyle wilgotne że mimo upieczenia patyczek będzie oblepiony ciastem.

Wyjąć z blachy dopiero kiedy będzie całkowicie ostudzone. Podawać z ubitą na sztywną śmietaną z dodatkiem skórki pomarańczowej.

Czekoladowa trufla z cynamonem

Smacznego :)

poniedziałek, 07 stycznia 2013, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/07 09:55:11
Wygląda niesamowicie pysznie :) I przypomina mi trochę mus czekoladowy - w środku miękki a z wierzchu chrupiący :)
-
2013/01/07 10:05:56
Uwielbiam takie wilgotne, czekoladowe ciasta :)
-
2013/01/07 10:33:10
Jak dla mnie to idealne czekoladowe ciacho:). Zjadłabym z wielką przyjemnością:) pozdrawiam Kasiu
-
2013/01/07 13:11:21
jest niebiańska! :)
-
2013/01/07 13:43:40
Domowej trufli nigdy jeszcze nie jadłam. Bardzo fajny pomysł.
-
2013/01/07 20:35:39
Gorrrrąco polecam :)))
Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
2013/01/07 21:11:14
Ach, wygląda tak,że palce lizać!:)
-
2013/01/08 11:14:20
wow, rozpływam się :)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2013/01/08 20:45:28
Wygląda wspaniale. Taki comfort food :)
-
2013/01/08 20:55:15
co za czekoladowa rozkosz!! mimo poznej pory Moja Droga od razu bym zjadla ze trzy kawalki! :-))
-
2013/01/08 20:57:03
Wianuszku.. byłam u Ciebie ostatnio i o ile się nie mylę wspominałaś że zjadłabyś takie ciacho.. :))
-
2013/01/10 21:46:31
Wiesz co, chyba zaraz je upiekę. Nie mam tylko rumu, dam ekstrakt waniliowy, w końcu to wódka...
A trafiłam z Foodgawkera i muszę się z Tobą podzielić moim zmartwieniem dotyczącym tego, że zdjęcia podpisane (recipe in np. Polish) mają mniej odwiedzin i "polubień" niż te niepodpisane (często widzę obcojęzyczne niepodpisane) i chyba przestanę to dopisywać. Na początku myślałam, że to nieuczciwe, ale zmieniłam zdanie jak Liska z White Plate opowiedziała na spotkaniu o Japonce, która zna jej blog na wylot dzięki google translate :) Dla chcącego nic trudnego, zresztą mnie bariera językowa też nie powstrzymuje przed zgłębianiem przepisów z apetycznymi zdjęciami.
Się rozgadałam, jeśli uporam się dziś z brudnymi naczyniami to będzie ciasto :)
Pozdrawiam!
-
2013/01/11 07:37:04
Wiesz.. Problem jest tego typu, że moderatorzy portalu foodgawker sami dopisują 'in polish', Zdarzyło mi się wielokrotnie dodać wpis i zapomnieć to dopisać, ale oni ZAWSZE dopiszą. Na początku trochę mnie to irytowało, ale teraz nie :) Wiesz.. to jest portal anglojęzyczny. Zauważ że np. przepisy w innych językach również są podpisywane np. 'in spanish'. Mimo wszystko sporo osób z foodgawkera wchodzi, więc warto dodawać :)
PS. bez rumu nie będzie to samo. Ekstrakt się nie nada :(
-
2013/01/12 17:06:25
Upiekłam bez rumu, za którym prawdę mówiąc nawet nie przepadam, i dodałam soli morskiej, pewnie nie smakowało tak jak powinno ale wyszło po prostu bardzo dobre ciasto czekoladowe o wspaniałej konsystencji i tego mi było trzeba :)
Nie wiedziałam że dopisują, w takim razie czasem po prostu zapominają.
Pozdrawiam
-
2013/01/12 21:31:15
smak pewnie nie do końca według oryginału, ale nic nie szkodzi :) Ważne że Tobie smakowało, i że dostosowałaś przepis do swoich upodobań, bo przecież o to w kuchni chodzi :)
Pozdrawiam Cię cieplutko i dziękuję za komentarz :)
-
2013/01/15 20:09:22
Wygląda oszałamiająco pysznie!;)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi