Blog > Komentarze do wpisu

Krajanka cytrynowa

Gratka dla wielbicieli cytryn! Genialne ciasto, kwaskowe a zarazem słodkie od dużej ilości cukru pudru którym zostało oprószone. I cokolwiek tutaj napiszę, i tak nie odda to jego smaku a także zapachu unoszącego się dookoła w czasie i tuż po pieczeniu. Warto tylko wspomnieć że ciasto jest szybkie i totalnie bezproblemowe, zatem na prawdę gorąco polecam :)

Uprzedzam również że w podanych proporcji ciasta na spód trochę zostaje, ale możecie z niego zrobić pyszne waniliowe ciacha lub np. spody do babeczek. Nic się nie zmarnuje ;) Zatem do dzieła kochani :)

źródło: inspiracja nastąpiła po wpisie Cuda.wianki, przepis natomiast jest własny.

krajanka cytrynowa

Składniki:

na ciasto:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • torebka budyniu waniliowego (na 0,5l mleka)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • łyżka wody

masa cytrynowa:

  • 2 soczyste cytryny (o ładnej skórce)
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • + cukier puder do oprószenia ciasta

 

Wykonanie:

Do mąki dodać proszek budyniowy i cukier puder. Wszystko posiekać z zimnym, pokrojonym masłem. Na koniec dodać żółtka i wodę, wyrobić szybko ciasto. Zwinąć w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić (co najmniej 30 minut). Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, dać mu chwilę odpocząć, po czym rozwałkować na grubość około 7-8mm. Ciastem wyłożyć dno formy o średnicy 30/20cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Obciąć niepotrzebne brzegi ciasta (z czego można zrobić potem ciasteczka ;), ponakłukać i piec podpiec około 15 min. w temp. 180oC.

W między czasie parzyć cytryny, umyć dokładnie. Z obu cytryn zetrzeć skórkę i porządnie wycisnąć sok. Dodać śmietanę, jogurt, jajka, cukier puder i obie mąki, wymieszać rózgą.

Masę wylać na podpieczony spód. Piec jeszcze przez około 30-35 minut. Wyłączyć i pozostawić do wystudzenia. Oprószyć obficie cukrem pudrem.

Smacznego :)

czwartek, 31 stycznia 2013, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/31 21:25:19
bardzo mi się spodobała Twoja krajanka, lubię cytrusy w deserach :)
-
2013/01/31 21:42:22
zjadłabym teraz taką:)
-
2013/01/31 21:54:30
Aaale pyszność:) Tylko brać!
-
2013/01/31 22:03:14
Mój K. byłby zacchwycony! Uwielbia cytryny! Chyba zrobię mu taką niespodziankę na urodzinki :) Dziękuję za przepis :)
-
2013/01/31 22:22:46
choco-holiczko, będzie zachwycony :)
-
2013/01/31 22:59:24
przypomina mi trochę napoleonkę...wygląda przepysznie :) pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: , 151.65.195.*
2013/01/31 23:09:46
a mozna zamiast budyniu dac make ziemniaczana lub ryzowa ? ile gramow?
-
2013/02/01 06:46:03
Super krajanka. Lubię cytrynowe wypieki:)
-
2013/02/01 10:04:58
Oczywiście można dodać mąkę ziemniaczaną zamiast proszku budyniowego ale tutaj chodzi również o aromat jaki daje budyń. Jeśli juź to dodaj jej tyle samo ile waży jeden budyń, o ile się nie myle to 27g ale lepiej się upewnij ;) pozdrawiam :)
-
2013/02/01 10:42:48
Wspaniała krajanka :) aż ślinka leci!
-
Gość: , *.torun.mm.pl
2013/02/01 15:03:15
"Masę wylać na podpieczony spód..." - ostudzony, czy na ciepły tez można?

wyglada pysznie, pozdrawiam, A.
-
Gość: , *.torun.mm.pl
2013/02/01 15:05:27
"Masę wylać na podpieczony spód..." - na wystudzony, czy na ciepły tez można?

Wygląda przepysznie,
pozdrawiam, A.
-
2013/02/01 15:34:55
Zdecydowanie na gorący. Należy wyciągnąć na chwilę z piekarnika, zalać i wrócić do piekarnika :)
-
2013/02/01 17:17:47
Wyglada fantastycznie:) ....pozdrawiam
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2013/02/01 19:29:49
Mmm, wygląda świetnie. Uwielbiam cytrynowe słodkości, to połączenie kwaśnego i słodkiego - bajka :)
-
2013/02/15 14:32:34
Jest fantastyczne! Kocham wypieki z nutą cytryny. :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi