Blog > Komentarze do wpisu

Sernik potrójnie kokosowy

Potrójnie, ponieważ kokos znajdziecie w spodzie sernika, masie serowej, a także polewie pokrytej prażonymi wiórkami. Jest na pewno bardziej kokosowy niż poprzedni który Wam pokazywałam, ale w  tym przypadku to już jest maksimum kokosa jaki chciałabym w wypieku znaleźć :)

Podsumowując... Jest pyszny! :) A najlepszą rekomendacją jest fakt że zabrany do pracy zniknął z prędkością światła, a pochwał nie było końca :) Warto również wspomnieć że piekłam ten sernik razem z Agnieszką. Po raz kolejny udowodniłyśmy że nasze 'wspólne' chwile w kuchni zawsze kończą się genialnym wypiekiem ;) (tutaj możecie zobaczyć jej sernik).

PS. przepraszam Was ale zdjęcia w całości nie będzie.. Serniki to dla mnie wciąż ciężki materiał fotograficzny.. :/

źródło: klik po zmianach

Sernik potrójnie kokosowy 

Składniki:

na spód:

  • 1 i 1/2 szklanki ciasteczkowych okruszków (użyłam petit buere)
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 5 łyżek masła

na masę serową:

  • 680g gęstego sera wiaderkowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 250ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

na wierzch:

  • 150ml mleczka kokosowego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki wiórek koksowych

 

Wykonanie:

Okruszki wymieszać z roztopionym masłem i wiórkami. Masę ugnieść palcami w dno i boki (do 2-3 cm wysokości) formy o średnicy 24cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Wstawić do nagrzanego do 180o piekarnika i piec do zrumienienia, około 10 minut.

W tym czasie przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodać ekstrakt i szczyptę soli, następnie jajka, jedno po drugim. Na koniec dodać mleczko kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Masę wylać na podpieczony spód i piec około godziny w temp. 165oC. Wyłączyć piekarnik, pozostawić sernik do wystudzenia, po czym wstawić sernik do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie podpiec wiórki kokosowe na suchej patelni, aż się ładnie zarumienią. Uwaga! Szybko się przypalają, należy cały czas mieszać, po czym szybko zdjąć z patelni. Ostudzić. Mleko kokosowe zagotować, dodać cukier puder, wymieszać aby nie było grudek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z minimalną ilością wody, wlać do mleczka energicznie mieszając. Przestudzić lekko polewę, następnie wylać równomiernie na ciasto i obsypać wiórkami.

Sernik potrójnie kokosowy

Smacznego :)

wtorek, 19 lutego 2013, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/19 09:06:01
Uwielbiam każdą rzecz w nim zawartą;)
-
2013/02/19 09:32:49
Ale mam smaka na ten kawałek:)
-
2013/02/19 09:54:06
slinka leci:)
-
2013/02/19 10:02:44
super serniczek , mnóstwo kokosu - ten smak jest nieziemski ;d
-
2013/02/19 10:23:26
polecam :)
-
2013/02/19 11:12:13
Wspanialy! Mega kokosowy,mniam:)
-
2013/02/19 15:26:09
Jest wspaniały! :)
-
2013/02/19 16:21:02
wyglada baaardzo smakowicie!
-
2013/02/19 20:05:18
Kasiu nie wiem czemu piszesz, ze zdjecia sernika są dla Ciebie trudne:) Wyszło bardzo smakowicie .... uwielbiam smak kokosa, więc podejrzewam, ze zjadłabym taki sernik z wielką przyjemnością:) buziak
-
2013/02/19 20:42:09
Jolu.. ja mam z tym problem. Żebyś widziała ile ja zdjęć zrobiłam i te w miarę były tylko te dwa. To była jakaś fotograficzna masakra ;)
-
2013/02/20 13:16:51
nie ma jak domowy sernik!Dziękujemy za zdjęcie :)
-
2013/02/20 16:26:16
Sernik plus kokos = pycha! Wygląda wspaniale :)
-
2013/02/20 20:11:59
Muszę wypróbować takie zestawienie.
-
2013/02/20 20:18:57
Kokos, zdecydowanie idealny smak dla sernika. :D
-
2013/02/20 20:52:55
Już dawno miałam zabrać się za kokosowy sernik - kocham kokosy! Musiało być pyszne!
-
2013/02/20 21:20:53
Było pysznie! Do powtórzenia ;) Polecam baaardzo mocno :)
-
2013/02/20 22:52:17
Uwielbiam takie serniki, wygląda super, pozdrawiam!
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi