Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek krówkowy

Kto wyobraża sobie święta Wielkanocne bez mazurka? Ha.. Pewnie że nikt ;) Dlatego dwie Kasie (ja i Kasia do pieczenia ;) przygotowałyśmy dla Was dwie propozycje. Muszę Wam również powiedzieć że obie dogadywałyśmy się w kuchni doskonale, a efekty naszej pracy możecie sami ocenić. Ja nieskromnie ocenię je na celujący ;)

Ale od początku. Dzisiaj chciałabym pokazać Wam mazurek z krówkami. Spód- niezbyt słodki, kruchy, z dodatkiem mąki krupczatki której tą kruchość zawddzięcza. Masa- słodka, ciągnąca się (choć to zależy z pewnością od rodzaju użytych krówek), po prostu bajeczna :) A do tego skromna dekoracja z bakalii. Niewielki wkład, bez zbędnych kombinacji. Elegancko i smacznie! Kasie polecają ;)

A jeśli chcielibyście zobaczyć więcej wielkanocnych inspiracji zapraszam na stronę mojeciasto.pl

Mazurek krówkowy

Składniki:

na spód:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 125g Kasi do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki z górką cukru pudru

na wierzch:

  • 200g krówek
  • 8 łyżek śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • dekoracja:
  • dowolne bakalie

 

Wykonanie:

Zimną 'Kasię' posiekać z obiema mąkami. Kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę dodać żółtka i cukier puder. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować w kulę.

kruche ciasto

Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny. Po tym czasie, podsypując lekko mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 6-7mm, okroić na kształt jajka. Z pozostałego ciasta zrobić wałek, ułożyć na krawędziach i docisnąć lekko widelcem. Dno nakłuć w kilku miejscach. Piec przed około 20 minut w temperaturze 180oC aż ciasto ładnie się zarumieni. Ostudzić.

W garnuszku umieścić krówki i śmietankę. Mieszać, powoli podgrzewając (nie gotować). Na koniec dodać masło i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Aby masa nie miała grudek, przelać przez sito, po czym wylać na upieczony spód. Dowolnie udekorować.

Mazurek krówkowy

logo

Smacznego :)

sobota, 23 marca 2013, milk_chocolate84
Tagi: wielkanoc

Komentarze
2013/03/23 07:47:41
Robię na święta, nie ma bata, kocham kajmak;)
-
2013/03/23 07:59:14
Cudo, też robię mazurka z krówkami rozpuszczonymi z mleczkiem. Mam nadzieję, że przetrwają do przyszłego tygodnia, bo dziwnie ich ubywa z szafeczki.. :))
-
2013/03/23 08:59:35
Przepiękny..
-
2013/03/23 09:14:28
Pięknie ozdobiony, prawdziwe dzieło sztuki :-)
-
2013/03/23 10:45:55
Dziękuję :) pozdrawiam Was słoneczne :)
-
Gość: milka, c155-66.icpnet.pl
2013/03/23 12:48:25
hej :) zdecydowałam się w tym roku na mazurki krówkowe i chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Mam tylko problem z mąką, bo jako że przyzwyczaiłam się do składników podanych w gramach, nie bardzo wiem ile to jest jedna szklanka? Czy mogłabyś mi to przełożyć na gramy? Pozdrawiam!
-
2013/03/23 16:29:53
Pięknie wygląda.
-
2013/03/24 00:30:47
Piękny i pyszny mazurek Kasiu :)
-
2013/03/24 08:50:37
Szklanka ma o ile się nie mylę 150 gram mąki. Ale na szklanki też wyjdzie :) oczywiście mam na myśli standardowe 250ml.
-
2013/03/24 19:45:41
Pycha!
-
Gość: no ja !!!, 178.212.170.3*
2013/03/25 11:35:22
Do Gościa:milka !! A co, szklanek w domu zabrakło? Przesyp sobie i zważ, będziesz miała na przyszłość jak znalazł, bo podawanie "na szklanki" jest dużo wygodniejsze!!!
-
Gość: ja, poczta.pgi.gov.pl
2013/03/25 13:22:04
Fuj, margaryna. Droższe i gorsze od masła.
-
2013/03/25 16:37:57
Ja też robię mazurek krówkowy - z bakaliami i polewą czekoladową. Wygląda tak hit2011.blox.pl/2012/04/MAZUREK-KROWKOWY-Z-BAKALIAMI.html , jest przepyszny. Sprawdzam , czy krówki są miękkie, bo te kruche bardzo długo się rozpuszczają.
-
2013/03/25 18:21:47
NO JA!!, proszę.. bądźmy nieco bardziej tolerancyjni. Skoro czytelniczka zadała takie pytanie, najwyraźniej było dla niej ważne i miało w czymś pomóc... a właśnie po to jestem :)

JA, Kasia droższa od masła? Kostkę 250g możesz kupić za jakieś 2 złote, a kostkę masła za 4-5. Poza tym każdy konsument (również Ty) ma wybór. Ty wybierasz masło.. ale nie wszyscy zapewne to zrobią :)

PYCHOTKA, krówkowy w każdej postaci będzie zapewne pyszny! ;)
-
Gość: , dynamic-78-8-221-6.ssp.dialog.net.pl
2013/03/25 22:42:19
Pyszne !
-
2013/03/26 17:21:01
Często używam Kasi w kuchni, tzn. do pieczenia. To chyba jedna z najlepszych margaryn. Co do mazurka to bardzo lubię taki krówkowy ...jednak ja ide na łatwiznę i po prostu oblewam kajmakiem z puszki:) pozdrawiam
-
2013/03/27 18:17:57
Mazurek krówkowy wygląda słodko po ilości wpisów widać, że przepis przypadł do gustu.
-
2013/03/27 22:00:40
dziękuję za miłe komentarze :)
Pozdrawiam i życzę samych udanych Wielkanocnych wypieków:)
-
Gość: , plus-96-193.polkomtel.com.pl
2013/03/28 12:11:21
Mam prośbę o informację o jaką śmietankę chodzi którą należy dodać do krówek?
-
2013/03/28 21:06:37
słodka śmietanka 30-36%, do ubijania
Reklama
palma
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi