Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek krówkowy

Kto wyobraża sobie święta Wielkanocne bez mazurka? Ha.. Pewnie że nikt ;) Dlatego dwie Kasie (ja i Kasia do pieczenia ;) przygotowałyśmy dla Was dwie propozycje. Muszę Wam również powiedzieć że obie dogadywałyśmy się w kuchni doskonale, a efekty naszej pracy możecie sami ocenić. Ja nieskromnie ocenię je na celujący ;)

Ale od początku. Dzisiaj chciałabym pokazać Wam mazurek z krówkami. Spód- niezbyt słodki, kruchy, z dodatkiem mąki krupczatki której tą kruchość zawddzięcza. Masa- słodka, ciągnąca się (choć to zależy z pewnością od rodzaju użytych krówek), po prostu bajeczna :) A do tego skromna dekoracja z bakalii. Niewielki wkład, bez zbędnych kombinacji. Elegancko i smacznie! Kasie polecają ;)

A jeśli chcielibyście zobaczyć więcej wielkanocnych inspiracji zapraszam na stronę mojeciasto.pl

Mazurek krówkowy

Składniki:

na spód:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 125g Kasi do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki z górką cukru pudru

na wierzch:

  • 200g krówek
  • 8 łyżek śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • dekoracja:
  • dowolne bakalie

 

Wykonanie:

Zimną 'Kasię' posiekać z obiema mąkami. Kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę dodać żółtka i cukier puder. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować w kulę.

kruche ciasto

Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny. Po tym czasie, podsypując lekko mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 6-7mm, okroić na kształt jajka. Z pozostałego ciasta zrobić wałek, ułożyć na krawędziach i docisnąć lekko widelcem. Dno nakłuć w kilku miejscach. Piec przed około 20 minut w temperaturze 180oC aż ciasto ładnie się zarumieni. Ostudzić.

W garnuszku umieścić krówki i śmietankę. Mieszać, powoli podgrzewając (nie gotować). Na koniec dodać masło i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Aby masa nie miała grudek, przelać przez sito, po czym wylać na upieczony spód. Dowolnie udekorować.

Mazurek krówkowy

logo

Smacznego :)

sobota, 23 marca 2013, milk_chocolate84
Tagi: wielkanoc

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/23 07:47:41
Robię na święta, nie ma bata, kocham kajmak;)
-
2013/03/23 07:59:14
Cudo, też robię mazurka z krówkami rozpuszczonymi z mleczkiem. Mam nadzieję, że przetrwają do przyszłego tygodnia, bo dziwnie ich ubywa z szafeczki.. :))
-
2013/03/23 08:59:35
Przepiękny..
-
2013/03/23 09:14:28
Pięknie ozdobiony, prawdziwe dzieło sztuki :-)
-
2013/03/23 10:45:55
Dziękuję :) pozdrawiam Was słoneczne :)
-
Gość: milka, *.icpnet.pl
2013/03/23 12:48:25
hej :) zdecydowałam się w tym roku na mazurki krówkowe i chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Mam tylko problem z mąką, bo jako że przyzwyczaiłam się do składników podanych w gramach, nie bardzo wiem ile to jest jedna szklanka? Czy mogłabyś mi to przełożyć na gramy? Pozdrawiam!
-
2013/03/23 16:29:53
Pięknie wygląda.
-
2013/03/24 00:30:47
Piękny i pyszny mazurek Kasiu :)
-
2013/03/24 08:50:37
Szklanka ma o ile się nie mylę 150 gram mąki. Ale na szklanki też wyjdzie :) oczywiście mam na myśli standardowe 250ml.
-
2013/03/24 19:45:41
Pycha!
-
Gość: no ja !!!, 178.212.170.*
2013/03/25 11:35:22
Do Gościa:milka !! A co, szklanek w domu zabrakło? Przesyp sobie i zważ, będziesz miała na przyszłość jak znalazł, bo podawanie "na szklanki" jest dużo wygodniejsze!!!
-
Gość: ja, *.pgi.gov.pl
2013/03/25 13:22:04
Fuj, margaryna. Droższe i gorsze od masła.
-
2013/03/25 16:37:57
Ja też robię mazurek krówkowy - z bakaliami i polewą czekoladową. Wygląda tak hit2011.blox.pl/2012/04/MAZUREK-KROWKOWY-Z-BAKALIAMI.html , jest przepyszny. Sprawdzam , czy krówki są miękkie, bo te kruche bardzo długo się rozpuszczają.
-
2013/03/25 18:21:47
NO JA!!, proszę.. bądźmy nieco bardziej tolerancyjni. Skoro czytelniczka zadała takie pytanie, najwyraźniej było dla niej ważne i miało w czymś pomóc... a właśnie po to jestem :)

JA, Kasia droższa od masła? Kostkę 250g możesz kupić za jakieś 2 złote, a kostkę masła za 4-5. Poza tym każdy konsument (również Ty) ma wybór. Ty wybierasz masło.. ale nie wszyscy zapewne to zrobią :)

PYCHOTKA, krówkowy w każdej postaci będzie zapewne pyszny! ;)
-
Gość: , *.ssp.dialog.net.pl
2013/03/25 22:42:19
Pyszne !
-
2013/03/26 17:21:01
Często używam Kasi w kuchni, tzn. do pieczenia. To chyba jedna z najlepszych margaryn. Co do mazurka to bardzo lubię taki krówkowy ...jednak ja ide na łatwiznę i po prostu oblewam kajmakiem z puszki:) pozdrawiam
-
2013/03/27 18:17:57
Mazurek krówkowy wygląda słodko po ilości wpisów widać, że przepis przypadł do gustu.
-
2013/03/27 22:00:40
dziękuję za miłe komentarze :)
Pozdrawiam i życzę samych udanych Wielkanocnych wypieków:)
-
Gość: , *.polkomtel.com.pl
2013/03/28 12:11:21
Mam prośbę o informację o jaką śmietankę chodzi którą należy dodać do krówek?
-
2013/03/28 21:06:37
słodka śmietanka 30-36%, do ubijania
-
Gość: Anula, *.dhcp.nwtw.ct.charter.com
2016/03/25 02:17:57
Zrobiłam według przepisu i popękało ciasto podczas przenoszenia na płaski duży talerz. Mimo to zalałam ciasto masą krówkową ( wyszła z przepisu za rzadka, musiałam dodać krówek) - trzyma się jakoś, ale ogólnie strata czasu i składników.
Rozczarowanie, zwłaszcza przed Świętami, kiedy człowiek nie ma czasu na coś co nie wychodzi.
-
2016/03/29 12:56:38
Ciasto kiedy wystygnie, jest kruche, więc przy przenoszeniu może pęknąć. Proporcje są przeze mnie sprawdzone, są ok. Masa na początku jest rzadsza, dopiero kiedy dobrze wystygnie, stężeje. Pozdrawiam.
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi