Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek wiśnia w czekoladzie

Świąteczne wypieki już zaplanowane? Może znajdziecie jeszcze miejsce na swojej liście na mazurek z wiśniami oblanymi gorzką czekoladą?

Ja użyłam do swojego mazurka wiśni z alkoholu które pozostały nam z przygotowywanej w sezonie letnim wiśniówki, przez co stał się wydaniem dla dorosłych ;) Ale równie dobrze możecie użyć wiśni z kompotu które można kupić przez cały rok (zwykle z słoikach) i tym samym uczynić go bardziej przystępnym dla dzieci :) A nie muszę Wam chyba mówić jak smakuje wiśnia w towarzystwie czekolady? Każdy wie że obłędnie ;) Polecam, razem z Kasią do pieczenia która i tym razem towarzyszyła mi w kuchni. Swoją drogą niezły z nas duet.. same pyszności wyczarowujemy ;) A jeśli wciąż szukacie inspiracji na świąteczne wypieki zapraszam na stronę mojeciasto.pl

mazurek wiśnia w czekoladzie

Składniki: 

na spód:

  • 125g Kasi (do pieczenia)
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)

boki:

  • 120g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

wierzch:

  • 50g mlecznej czekolady
  • łyżeczka oleju
  • 5-6 łyżek konfitury wiśniowej
  • szklanka wiśni z kompotu lub wiśni w alkoholu
  • 70g gorzkiej czekolady

 

Wykonanie:

Spód: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dalej ubijając dodać jajko. Na koniec (można ręcznie) wmieszać mąkę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i wstawić  na 15-20 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 23/30cm (podsypując w razie potrzeby mąką), wyłożyć nim dno tortownicy o takich samych wymiarach, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć w kilku miejscach, piec około 18-20 minut w temperaturze 175oC (lekko się przyrumieni). Wystudzić.

Wierzch: Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać olej i dokładnie wymieszać. Pędzelkiem wysmarować czekoladą wierzch ciasta.

Boki: Masło utrzeć na puszysty krem (zmieni barwę na zdecydowanie jaśniejszą). Dalej ubijając dodawać cukier puder i miksować jeszcze 3-4 minuty. Na koniec wmiksować ekstrakt i kremówkę. Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką (ja użyłam numeru 30) i wycisnąć ranty.

Na czekoladowym spodzie rozprowadzić konfiturę, na nią wyłożyć wiśnie. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę gorzką i wycisnąć ją strużką z woreczka z delikatnie odciętym rogiem.

Kasiq

Smacznego :)

poniedziałek, 25 marca 2013, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/26 15:50:49
Wow! Wspaniały mazurek! :)
-
2013/03/26 17:23:16
Mam cały prawie 3l słój pełen takich pijanych wiśni:) .... fajny pomysł z tym wiśniowo - czekoladowym mazurkiem:) buźka
-
2013/03/26 22:25:53
Ciekawy i oryginalny przepis, trzeba spróbować. Może być naprawdę dobre.
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi