Blog > Komentarze do wpisu

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem i kruszonką

Szybkie.. baaaa! nawet błyskawiczne ciasto. W zasadzie to muffiny w formie ciasta, więc i taka forma jest dopuszczalna jeśli macie ochotę :) Jak dla mnie, nic mu nie brakuje. Jest wilgotne, pełne kwaśnego rabarbaru i słodkiej kruszonki.

I choć nie jest to wymyślne ciasto o wyszukanym smaku (jeśli takiego szukacie to ten przepis nie jest dla Was ;) to jest wprost stworzone jako dobry towarzysz weekendowej, porannej kawy na balkonie lub tarasie, lub nawet jako słodka przekąska na pikniku na zielonej trawie. Polecam!

 błyskawiczne ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 70g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu

na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru (może być pół na pół biały z trzcinowym)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 50g masła

ponadto:

  • 3 gałązki rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru

 

Wykonanie:

Rabarbar umyć, pokroić w 1,5-2cm kawałki, zasypać cukrem, odstawić. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami do czasu aż zaczną tworzyć się grudki. 

W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Mokre wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20/20cm, na wierzch wyłożyć rabarbar. Posypać ciasto kruszonką.

Piec około 40 minut w temperaturze 180oC, aż kruszonka ładnie się zarumieni.

błyskawiczne ciasto z rabarbarem i kruszonką

Smacznego :)

wtorek, 21 maja 2013, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
-
2013/05/21 08:20:55
To ciasto zawsze się udaje, dzięki stopionemu masłu. Polecam także z kwaśną śmietaną, jest bardziej puszyste...
-
2013/05/21 08:34:50
wyglada pysznie :) uwielbiam takie ciacha!
-
2013/05/21 09:26:10
Mikimama! Ze śmietaną muszę spróbować, nie robiłam tak jeszcze!
-
2013/05/21 09:31:19
Tu mam przepis w wersji z budyniem i owocami. Możesz zrezygnować z tych dodatków i zmniejszyć ilość masła. Pozdrawiam, czekając na świeże polskie owoce...
-
2013/05/21 16:09:32
uwielbiam ciasto z rabarbarem ale właśnie nie miałam dobrego przepisu, na pewno spróbuję
-
2013/05/21 21:27:13
Wygląda fantastycznie:) Lubie takie szybkie ciasta:)
-
Gość: ja, *.dynamic.chello.pl
2013/05/31 16:33:39
Zrobiłem w środę i zaraz znowu będę robił pychotka tylko za szybko znika
-
Gość: Monika, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/06/14 11:21:52
PRzeeeepyszne! Udało się i wszyscy się zajadają :)
-
2013/06/14 17:00:37
Super! Dziękuje za komentarz :)
-
Gość: little_woman, *.echostar.pl
2013/10/05 11:05:23
Ciasto absolutnie pyszne, wilgotne, aromatyczne. Zrobiłam ze śliwkami i wszyscy się zajadali, duża blacha zniknęła ekspresowo. Dziękuję!
-
2013/10/06 21:45:16
Dziękuję za opinię. Mam nadzieję że znajdziesz jeszcze tutaj coś równie smacznego dla siebie :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi