Blog > Komentarze do wpisu

Gołąbki bez zawijania

Pierwszy raz robiłam takie gołąbki daaaawno temu. I przyznam że nie przypominam sobie abym od tamtej pory robiła tradycyjne. Prawda jest bowiem taka że przy mniejszym nakładzie pracy otrzymujemy.. dokładnie ten sam smak :)

Impulsem do przygotowania ich tym razem było ukazanie się naszej młodej kapusty :) I muszę Wam powiedzieć że metodą prób i błędów ten przepis jest najdoskonalszy, zarówno na gołąbki jak i na sos pomidorowy. Nie pozostaje mi nic innego jak gorąco zachęcić Wam do ich przygotowania :)

PS. sos na zdjęciu wygląda na zwarzony, w rzeczywistości ma gładką konsystencję.

 Gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 700g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
  • ok. 350g młodej kapusty
  • 2 jajka
  • większa cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka z górką suszonego lubczyku
  • 1/5 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • około 3/4 szklanki mąki

sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów bez skórki
  • 3/4 szklanki wody
  • łyżka cukru
  • duży ząbek czosnku
  • 2 płaskie łyżki mąki pszenej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

 

Wykonanie:

Kapustę dość drobno posiekać, cebulę w drobniutką kostkę. Do mięsa dodać wszystkie składniki, z wyjątkiem mąki. Dobrze wymieszać. Z masy formować niezbyt duże, lekko wydłużone pulpeciki.

Każdy obtoczyć w mące pszennej i obsmażyć z obu stron aż będą rumiane. Przełożyć do garnka.

Gołąbki bez zawijania  Gołąbki bez zawijania

W osobnym naczyniu zmiksować na gładko pomidory, dodać wodę i cukier, doprawić solą i pieprzem. Sosem zalać gołąbki i dusić na małym ogniu około 35 minut. Po tym czasie wyjąć je z sosu. Wymieszać mąkę z niewielką ilością wody, i zagęścić nią sos* (intensywnie mieszając przy wlewaniu). Przełożyć z powrotem gołąbki do sosu, dusić jeszcze 5 minut.

Podawać posypane świeżym koperkiem.

 

UWAGI!

*najlepiej wlewać mąkę powoli kontrolując konsystencję sosu.

 

 

Smacznego :)

poniedziałek, 20 maja 2013, milk_chocolate84
Tagi: kapusta

Komentarze
2013/05/20 20:13:58
ja czesto robię takie gołąbki, tylko dodaję do nich ryż:)
-
2013/05/20 21:27:35
Również bardzo lubię takie gołąbki, u mnie w domu nazywamy je "po żydowsku" (nie wiem, skąd to się wzięło xd). Aczkolwiek - smak to jednak nie ten sam, co klasycznych gołąbków... Ale pracy sto razy mniej, a smaczne bardzo :)
-
2013/05/20 23:04:10
Uwielbiam gołąbki w każdej postaci;)
-
2013/05/21 07:15:14
Waniliowa Pistacja, ja robię bez ryżu bo lubię je podawać z jakąś kaszą.. a wtedy szczęścia byłoby za dużo ;)
-
2013/05/21 10:14:40
a to chyba że tak:) ta opcja też jest ciekawa i musze spróbować :)
-
2013/05/21 21:26:24
Też mam swój sprawdzony przepis na takie gołabki, sąp pyszne .... choć od czasu do czasu lubie pobawić się w zawijanie:)
-
Gość: , aml147.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/03 11:55:48
Tu chyba jeszcze jest ryż bo na zdjęciu widzę
-
2013/10/06 21:40:53
nie ma ryżu. Być może widzisz drobno posiekaną cebulkę ;)
Reklama
palma
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi