Blog > Komentarze do wpisu

Krajanka rabarbarowo-imbirowa z płatkami owsianymi

Rabarbar opanowuje stragany! Dla mnie to podwójnie dobra nowina. Po pierwsze dlatego że go uwielbiam.. ;) a po drugie.. rabarbar zwykle zwiastuje wysyp truskawek. Dlatego korzystam z niego już od pierwszych dni kiedy tylko się ukaże.

Taką krajankę miałam już długo w planach. Dużo płatków owsianych, rabarbaru i kruszonki. Jak dla mnie? REWELACJA! Słodkie owsiane ciasto, kwaśny rabarbar przełamany lekką słodyczą jabłka, i ten imbir.. Delikatny, rzekłabym nawet, subtelny smak i zapach. Naprawdę warto upiec :)

Krajanka rabarbarowo-imbirowa z płatkami owsianymi

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ¼ szklanki cukru brązowego
  • pół łyżeczki świeżo startego imbiru + 1 łyżeczka
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 120g masła + 20g masła

Na nadzienie:

  • 4 gałązki rabarbaru
  • 1 duże jabłko
  • 4 łyżki brązowego cukru

 Krajanka rabarbarowo-imbirowa z płatkami owsianymi

Wykonanie:

Płatki zmielić na gruboziarnistą mąkę, a następnie dodać mąkę i cukier. W osobnym naczyniu wymieszać imbir ekstrakt i stopione masło. Wlać składniki mokre do suchych, wymieszać łyżką do połączenia składników. Podzielić masę na 2/3 i 1/3. Większą częścią wyłożyć dno kwadratowej formy o wymiarach 20/20cm (dno wyłożone papierem do pieczenia), ugnieść palcami i podpiec około 15 minut w temp. 180 stopni.

W między czasie rabarbar umyć, odkroić końcówki i pokroić w nieduże kawałki. Jabłko obrać i również pokroić w grubszą kostkę, dodać do rabarbaru, a następnie wszystko zasypać brązowym cukrem.
Do pozostałej 1/3 części ciasta dodać 20g stopionego masła i łyżeczkę startego imbiru. Wymieszać dokładnie aż powstanie kruszonka.

Na podpieczony spód wysypać rabarbar z jabłkiem, wyrównać, obsypać równomiernie kruszonką. Piec jeszcze około 40 minut w temp. 180 stopni (do zrumienienia).

 

Smacznego :)

środa, 15 maja 2013, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2013/05/15 07:22:19
Podoba mi się!
-
2013/05/15 08:50:16
Uwielbiam takie ciacha ;D
-
2013/05/15 11:02:11
Uwielbiam ciasto z rabarbarem o tej porze roku :) szkoda, że już nie mam ogródka działkowego - zawsze było mnóstwo rabarbaru i co kilka dni ciasto, teraz musze zadowolić się tym ze straganu
-
2013/05/15 12:52:53
Ja też mam już za sobą pierwszy rabarbarowy wypiek ...i nie ostatni:) cudna ta krajanka:)
-
2013/05/15 22:34:28
A ja jeszcze go nie kupiłam. Ostatnio na targu był taki bladziutki, że aż nie chciało się go brać. Może jutro będzie lepszy?
-
2013/05/15 22:40:20
Ja utrafiłam akurat takie ładne czerwone łodygi, więc grzechem byłoby nie wziąć ;)
To dopiero początek, jeszcze zdążysz :)
-
Gość: beatawg, *.nplay.net.pl
2013/05/21 21:53:31
który placek polecasz bardziej: tą krajankę czy może tartę z rabarbarem i jabłkami?
dzięki za odp.
-
2013/05/21 23:10:34
oba są tak naprawdę bardzo podobne do siebie. Oba godne polecenia! :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi