Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto czekoladowe z czereśniami i galaretką

Patrząc na długość listy składników i wykonania można uznać (choć mylnie) że to ciasto jest dość skomplikowane w przygotowaniu. W rzeczywistości jednak jest banalnie łatwe, a jeśli jeszcze rozłożycie sobie odpowiednio prace w kuchni, pójdzie naprawdę szybko i sprawnie :) Jak to zrobić? Galaretkę warto zrobić chwilę przed pieczeniem ciasta, musi wystygnąć aby potem jeszcze postać nieco w lodówce i lekko stężeć. Potem ciasto, studzenie i po studzeniu połączenie wszystkiego w całość :)

A gotowe ciasto to istna poezja :) I mówię to ja.. niezbyt duży entuzjasta czekoladowych ciast, więc o czymś to świadczy ;) Naprawdę gorąco polecam :)

Ciasto czekoladowe z czereśniami i galaretką

Składniki:

na ciasto:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60g masła
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

poncz:

  • 1/2 szklanki wystudzonej herbaty (niebyt mocnej)
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • łyżeczka rumu
  • pół łyżeczki cukru

wierzch:

  • ok. 400g czereśni
  • dwie galaretki truskawkowe

 

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno pod koniec dodając cukier w 3 partiach i ekstrakt. Miksować około 2 minut, a następnie dodać żółtka. Miksować tylko do połączenia składników, a następnie zmniejszyć obroty i wmieszać rozpuszczoną czekoladę. Na konie, w dalszym ciągu delikatnie miksując dodawać powoli przesianą mąkę. Masę przełożyć do foremki o wymiarach 20/20cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170oC (przed wyłączeniem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe). Odstawić do wystudzenia.

Czereśnie wydrylować. Obie galaretki rozrobić w 3 i 3/4 szklanki wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia, a następnie do lodówki aż zacznie wyraźnie tężeć. Wszystkie składniki na poncz połączyć w szklance.

Wystudzone ciasto wyrównać ścinając górkę powstałą podczas pieczenia ciasta. Równomiernie nasączyć. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto w foremce w której było pieczone. Galaretka powinna być wyraźnie ściśnięta ale po wymieszaniu widelcem, lejąca. W galaretkę wysypać czereśnie, wcisnąć w ciasto odwracając połówki przecięciem do dołu. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin. Kroić ostrym nożem.

Smacznego :)

wtorek, 09 lipca 2013, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2013/07/09 07:08:56
Wcale nie wygląda na skomplikowane. Wygląda za to na pyszne. ;)
-
2013/07/09 08:03:50
ach, jak ono pięknie wygląda! coś wspaniałego.
-
2013/07/11 21:43:57
Widziałam identyczne (z wyglądu) ciasto u Ani (Bajkorady) .... aleście mi na nie narobiły ochoty Kochane:)
-
2013/07/11 22:01:12
Jolu, to nic tylko piec ;)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi