Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto z konfiturą porzeczkową pod bezową pierzynką

Kolejne ciasto które znikło w zastraszającym tempie :) Kruchy spód, słodko kwaśna konfitura z czarnej porzeczki którą robiłam kilka dni temu i warstwa chrupiącej bezy. Bez wątpienia ciasto grzechu warte ;)

Dość łatwe w przygotowaniu, jeśli oczywiście posiada się konfiturę z czarnej porzeczki ;) Plusem jest jednak to że można zastąpić ją każdym innym smakiem, ważne aby użyta konfitura była kwaskowa, gdyż ciasto samo w sobie jest dość słodkie. Warto upiec, z pewnością i u Was zniknie w bardzo szybkim tempie ;)

Kruche ciasto z konfiturą porzeczkową pod bezową pierzynką

Składniki:

kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 180g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu

nadzienie:

  • 300g konfitury z czarnej porzeczki
  • 3 łyżki bułki tartej

beza:

  • 3 białka
  • 180g cukru pudru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Ciasto: Wymieszać razem obie mąki i cukier, posiekać nożem z masłem (można użyć w tym celu malaksera, będzie szybciej i łatwiej). Dodać żółtka, wodę i ekstrakt. Wyrobić szybko ciasto, tylko do połączenia składników. Uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłożyć ciastem dno foremki o wymiarach 32/23cm (dno wyłożone papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i podpiec spód przez około 15 minut.

Po 5 minutach od wstawienia spodu do piekarnika, przygotować bezę. Pianę ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier, łyżka po łyżce, powoli. Po ostatnim dodaniu cukru miksować około 5 minut, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować kolejne 3 minuty.

Na podpieczony spód wysypać równomiernie bułkę tartą, a następnie wyłożyć nadzienie. Na wierzch położyć równo bezę. Piec około 40 minut w temp. 180oC. Jeśli beza zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryć formę papierem do pieczenia, ale niezbyt długo, ponieważ beza nie będzie chrupiąca.

 Kruche ciasto z konfiturą porzeczkową pod bezową pierzynką

Smacznego :)

środa, 31 lipca 2013, milk_chocolate84
Tagi: owoce

Polecane wpisy

Komentarze
2013/07/31 08:04:54
Piekłam kiedyś coś podobnego. Tylko z wiśniami. Pycha było:)
-
2013/07/31 08:41:57
To prawda, wiśnie również idealnie tutaj pasują :)
-
2013/07/31 09:21:01
o rajuśku, co za słodkie cuda! mniam :]
-
2013/07/31 10:04:21
Szkoda że już zjedzone :]
-
Gość: kuchenny bałagan, *.dynamic.chello.pl
2013/07/31 11:02:30
Nie dziwię się, że szybko zniknęło, sama bym je chętnie pochłonęła :)
-
2013/07/31 12:20:54
Zjadłabym pół blaszki,ta chrupiąca beza ,o tak,pyszne i kwaskowate,pozdrawiam.
-
j_o
2013/07/31 13:31:53
no przepysznie, zresztą znpwu:)))
-
2013/08/11 17:48:56
Podejrzewam, ze takie ciasto bardzo sybko by u mnie zniknęło:) .... uwielbiam kruche ciasto:)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi