Blog > Komentarze do wpisu

Ogórki małosolne

Niezastąpione do kanapki, podczas grillowania lub od tak.. do zwyczajnego pochrupania ;) Najlepsze są po dwóch dniach od przygotowania, wtedy są małosolne. Z dnia na dzień coraz bliżej im do kiszonych, choć i takimi u nas się nie pogardzi ;)

Jeśli chcecie przyspieszyć proces kiszenia są do tego dwa sposoby. Po pierwsze odcina się 'dupki' ogórków z obu stron (zalewa szybciej je przenika), a po drugie zalewa się ogórki jeszcze lekko ciepłą zalewą. Obie metody sprawdzone nie raz ;) Polecam, są pyszne!

ogórki małosolne

Składniki:

  • 2,5kg ogórków gruntowych (najlepsze są te mniejsze)
  • 2l wody
  • 2 czubate łyżki soli
  • 2 gałązki kopru z kwiatami
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka ziaren gorczycy
  • ok. 6cm kawałek korzenia chrzanu

 ogórki małosolne

Wykonanie:

Wodę zagotować z solą. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ogórki umyć dokładnie, poukładać ciasno w słoju. Dodać gorczycę. Ząbki czosnku i chrzan naciąć wzdłuż (nie do końca), dodać do ogórków. Między ogórki powciskać koper. Wszystko zalać przestudzoną soloną wodą tak aby wszystkie ogórki były zakryte. Przykryć/zakręcić lekko słój i odstawić w zaciemnione miejsce. Małosolne gotowe są po dwóch dniach.

ogórki małosolne

Smacznego :)

niedziela, 21 lipca 2013, milk_chocolate84
Tagi: warzywa

Polecane wpisy

Komentarze
2013/07/21 12:32:16
Uwielbiam:)
Ja dodaję jeszcze liście wiśni i owoce jałowca :)
Pozdrawiam.
-
2013/07/29 07:58:22
Ja zawsze zalewam gorącą zalewą .... i produkuję je ostatnio cyklicznie ... bo Mąz do pracy cały pojemniczek wynosi i chłopaki zajadają:)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi