Blog > Komentarze do wpisu

Serowe ciasto z brzoskwiniami

Kolejna genialna propozycja na szybkie ciasto. Przygotowanie zajmie Wam jakieś 10 minut plus pieczenie i ew. studzenie, choć to akurat można pominąć ;) Jeszcze ciepłe jest równie pyszne :))

Polecam użycie słodkich dojrzałych brzoskwiń. Jeśli jednak takimi nie dysponujecie, użyjcie innych owoców, zmieniając tym samym smak kisielu. Jestem pewna że z każdymi owocami będzie pysznie! Jest puszyste, mięciutkie.. a podczas pieczenia pachnie obłędnie! Upieczcie koniecznie! :)

źródło (podaję z moimi zmianami)

Aktualizacja z dnia 02.09.2013 - w związku z komentarzami że ciasto wychodzi zakalcowate w dniu wczorajszym upiekłam je jeszcze raz. Tym razem użyłam kisielu żurawinowego, w ciasto powciskałam połówki gruszek, a całość obsypałam malinami. Ciasto po wyłączeniu piekarnika, jeszcze gorące przeniosłam do samochodu, po czym wytrzęsło się 20km dojeżdżając na rodzinny obiad. Wciąż było puszyste, delikatne.. a w samochodzie pachniało po prostu bosko ;) Podtrzymuje zatem że przepis jest ok. Ciężko mi powiedzieć co było przyczyną tego że niektórym osobą się nie udało :(

Serowe ciasto z brzoskwiniami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 100g masła
  • 250g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel brzoskwiniowy (proszek na 0,5l wody)
  • 250g waniliowego serka (typu np. Danio)
  • 3 dojrzałe brzoskwinie
  • cukier puder do oprószenia

 

Wykonanie:

Owoce umyć i pokroić w nieduże kawałki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kisielem. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Kiedy będzie puszysta, dodać rozpuszczone masło i sok z cytryny. W dalszym ciągu miksując dodawać na przemian mąkę z serkiem.

Ciasto przełożyć do formy 20/30cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierch ułożyć brzoskwinie, wciskając je dość mocno w ciasto. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 40 minut. Jeszcze lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

 

Smacznego :)

czwartek, 25 lipca 2013, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2013/07/25 08:41:10
Czuję się zachęcona:)
-
2013/07/25 09:18:32
cieszę się bardzo ;)
-
Gość: magduś, *.elkman.pl
2013/07/25 11:56:24
Muszę je zrobić koniecznie, szybkie, łatwe i smakowite, czyli wszystko, co kobieta pracująca lubi ;)
A jakie jeszcze owoce polecasz do tego ciasta? Np. śliwki? Nie wiem, które się sprawdzą.
-
Gość: poziomka, *.adsl.inetia.pl
2013/07/25 12:29:07
Czy brzoskwini nie trzeba obierać ze skórki?
-
2013/07/25 12:55:09
skradłaś moje serducho tym ciastem!
wspaniałe.
-
2013/07/25 14:58:11
Magduś, śliwki z pewnością się sprawdzą. Mogą być również jagody, maliny, jabłka, gruszki.. cokolwiek ;) Do takich owoców polecałabym tylko dodanie kisielu cytrynowego w zamian za brzoskwiniowy (w oryginale).
Poziomka, a po co? :) Ja tego nigdy nie robię. Po prostu myje je dobrze gąbeczką taką jak używam do zmywania. Jeśli jednak wolisz, możesz oczywiście obrać :) Ja wolę wersję 'leniwą' :)
-
Gość: marta_em91, *.internetia.net.pl
2013/07/25 16:51:20
Przepis bajecznie prosty i pysznie brzmiący, więc jutro upiekę to ciasto, tyle że z borówkami:D Już się nie mogę doczekać degustacji:D
-
2013/07/25 17:36:47
Koniecznie, dać znać jak poszło :) Zachęcam też do zrobienia zdjęcia i pochwalenia się na fanpage'u Wypieków z Pasją :)
-
j_o
2013/07/25 20:06:24
pysznie bardzo:)
-
2013/07/25 22:21:40
O,jakie fajne. Wygląda smakowicie. :)
Częstuję się.
-
2013/07/25 22:26:05
Proszę :)
-
2013/07/29 14:20:45
Pewnie nie zostało już nic ...ale z wielką przyjemnością i ja bym sie poczęstowała:)
-
Gość: , *.net
2013/08/09 14:42:08
Witam
Ciasto wygląda bosko. Zalega mi w lodówce jeszcze kilka połóweczek brzoskwini z puszki i się zastanawiam czy można je również dodać? Czy one nie będą zbyt ciężkie? Wilgotne?
Pozdrawiam
-
2013/08/09 19:02:18
Według mnie powinno być ok :)
-
Gość: magda, *.dzialdowo.vectranet.pl
2013/08/12 23:00:01
niestety ciasto mi nie wyszło, robiłam dwukrotnie, bo gdy za pierwszym razem wyszedł zakalec wyciągnęłam wnioski i postanowiłam spróbować jeszcze raz. niestety jeszcze większy zakalec, nigdy wcześniej w żadnym cieście zakalec mi nie wyszedł więc przepis uznaje za nieudany.
-
2013/08/13 08:20:32
To na zdjęciu jest dokładnie z tego przepisu więc jednak nie do końca jest nieudany ;) Czemu Ci nie wychodzi? Nie wiem.. trudno powiedzieć.
-
Gość: mar, *.hsd1.fl.comcast.net
2013/08/25 02:06:11
przepis beznadziejny... zgadza sie wychodzi ZAKALEC ! a Twoje zdjecie nie jest ostre wiec trudno powiedziec ale wyglada na zakalcowate przy dluzszym przygladaniu sie
-
2013/08/29 19:07:55
Gdyby ciasto mi nie wyszło i było zakalcowate nie znalazło by się tutaj. Masz prawo do swojego zdania ale nie sugeruj proszę że wrzucam zdjęcie zakalca i pisze że to przepyszne puszyste ciasto. Po co? Kliknij na źródło, tam jest 'bardziej ostre zdjęcie'.
Po powrocie z urlopu upiekę je kolejny raz według podanych proporcji aby mieć pewność że przepis jest ok.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi