Blog > Komentarze do wpisu

Tort lodowy z wiśniami i czekoladowymi ciasteczkami, na czekoladowym spodzie

Deser idealny na panujące upały. Łączy w sobie smaki które bardzo lubią swoje towarzystwo: wiśnie, czekoladę i wanilię. Dodatkowo w masie zatopiłam ciasteczka typu Oreo, dla większej kaloryczności ;)

Tort po wyjęciu z zamrażalnika jest mocno zmrożony, dlatego należy go kroić nożem o cienkim ostrzu, zanurzając go w gorącej wodzie. Po ukrojeniu porcji należy odstawić ją przed konsumpcją na około 20 minut aby konsystencja była mniej zwarta, choć lojalnie uprzedzam, masa wciąż nie będzie tak miękka jak w tych kupnych. Po pierwsze dlatego że zamrażalniki domowe często nie mają regulowanej temperatury i mrożą na 'kamień', a po drugie domowe lody nie mają sztucznych dodatków poprawiających ich konsystencję. Mimo wszystko jednak tort powala smakiem na kolana ;) A na obecne temperatury? Nie ma nic lepszego! Polecam zatem bardzo mocno :)

Tort lodowy z wiśniami i czekoladowymi ciasteczkami, na czekoladowym spodzie

Składniki:

na spód:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 5 łyżeczek brązowego cukru
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • szczypta proszku do pieczenia

na masę:

  • 400g jogurtu naturalnego
  • 200ml serka waniliowego homogenizowanego
  • 100ml śmietanki 30-36%
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • łyżka amaretto
  • 80g czekoladowych ciasteczek

ponadto:

  • szklanka wydrylowanych wiśni
  • kilka ciasteczek do dekoracji
  • 50ml śmietanki 30-36%

 

Wykonanie:

Dno i boki tortownicy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem brązowym. Cały czas ubijając dodać roztopioną czekoladę i ekstrakt. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec 20 minut w temperaturze 180oC. Wystudzić, włożyć w formie do zamrażalnika.

Wszystkie składniki na masę (poza ciasteczkami) wymieszać razem. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Po tym czasie przelać ją do maszynki do lodów i dalej postępować według jej instrukcji. Ukręcone lody wymieszać z ciasteczkami, wylać na wcześniej upieczony i zamrożony spód. Na wierzch wyłożyć wiśnie i wcisnąć je w masę.

Śmietankę ubić. Przełożyć do worka cukierniczego i zrobić wokół ozdobne rozety. W rpzety powciskać ciasteczka. Zamrozić.

Tort lodowy z wiśniami i czekoladowymi ciasteczkami, na czekoladowym spodzie

Smacznego :)

poniedziałek, 05 sierpnia 2013, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2013/08/05 10:44:50
pięknie wygląda
-
2013/08/05 10:45:58
Ależ on piękny! Musi smakować bosko!:)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/05 11:17:21
Cudo!!!
-
2013/08/05 15:29:19
wykwintna forma ochłodzenia i w dodatku niesamowicie pyszna, mmm... :)
-
2013/08/05 18:34:07
Idealny.
-
2013/08/08 15:28:29
Jak cudownie wygląda ! Pewnie równie cudownie smakuje !
-
2013/08/11 10:26:33
musiał byc przepyszny!
-
2013/08/11 18:32:24
Kasiu taki tort to ja i nawet w zimie byn zjadła:)
-
2014/06/10 09:08:16
Wygląda (i pewnie smakuje) obłędnie:)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi