Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekane faszerowane pomidory

Czas na pomidory! To właśnie teraz są najsmaczniejsze i najtańsze więc warto z tego korzystać. Ważne jest jednak to aby kupować taki rodzaj pomidorów jaki potrzebny Wam będzie do konkretnego dania. Do tego przepisu najlepsze będą pomidory o miękkim miąższu, takie które mają dużo pestek. Dzięki temu łatwiej będzie je wydrążyć, a co za tym idzie.. będzie więcej miejsca aby wcisnąć w nie farsz :)

A wspomniany farsz to m.in. kasza gryczana z ugotowaną na parze wątróbką, a także czerwona papryka i aromatyczne dodatki w postaci chociażby imbiru i natki pietruszki. Wszystkie smaki komponują się idealnie tworząc naprawdę udane danie. Z pewnością Wam posmakuje! :)

Zapiekane faszerowane pomidory

Składniki:

  • 400g wątróbki drobiowej
  • woreczek kaszy gryczanej
  • jedna średnia cebula
  • jedna średnia papryka
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej
  • kilka kropel octu balsamicznego
  • szczypta imbiru
  • listek laurowy
  • 2 kuleczki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 5 średniej wielkości, kształtnych pomidorów

 

Wykonanie:

Wątróbkę umyć, oczyścić i ugotować na parze, a następnie pokroić w dość drobną kostkę. Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu dodając do wody listek i ziele. Ugotowaną kaszę odcedzić.

Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na patelni na złoty kolor, dodać paprykę, kaszę i wątróbkę, dusić jeszcze ok. 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec wszystko doprawić porządnie solą i pieprzem. Dodać imbir, natkę, ocet i musztardę. Wymieszać dokładnie.

Pomidory umyć, odkroić czubki (odłożyć), wydrążyć delikatnie wnętrze. Nafaszerować pomidory ugniatając delikatnie farsz. Nafaszerowane pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180oC. Podawać od razu, choć odgrzewane są równie dobre.

Zapiekane faszerowane pomidory

Smacznego :)

 

piątek, 09 sierpnia 2013, milk_chocolate84
Tagi: warzywa

Komentarze
2013/08/09 09:18:45
Tylko ja nie lubię wątróbki :(
-
2013/08/09 09:31:29
Też ostatnio chodziły mi po głowie zapiekane pomidorki :) Podoba mi się Twoja wersja!
-
2013/08/09 10:08:59
Kabamaiga, Hmmm... ja akurat w tej wersji nic innego nie widzę :/
Zatem pozostaje Ci stworzyć własną :)

Od kuchni, zatem do dzieła! :D
-
2013/08/10 17:25:30
wygląda pysznie :-)
-
2013/08/10 18:47:20
dziękuję :)
-
2013/08/26 17:59:18
Wiesz co Kasiu przez całę życie nie chciałąm nawet spróbować kaszy gryczanej, bo zapach skutecznie mnie odstraszał ....dalej tak jest .... jednak odwżyłam się i spróbowałam ... jest pyszna:) ...dlatego też te pomidory na pewno są znakomite:)
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi