Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowa strucla jabłkowo-serowa z maślaną kruszonką

Miałam mały dylemat czy pokazać Wam to ciasto. A czemu? Wszystko za sprawą.. dziury ;) Po upieczeniu jak zwykle nie mogłam się doczekać aż wystygnie, pokroiłam zatem jeszcze mocno parujące (ok.. właściwie było prosto z piekarnika ;). Finał był taki że moim oczom ukazała się spora przestrzeń i niestety.. wypadające nadzienie. Buuu.. rozczarowanie. Ale smak i zapach? Oj.. powiem Wam że zdecydowanie nadrabiał ten wygląd ;)

Okazało się jednak, że na drugi dzień ciasto ułożyło się wypełniając wnętrze, a wystudzony farsz już nie wylatywał :) Ciasto bez problemu można było kroić w zgrabne plastry. Dlatego jest! Wilgotne ciasto drożdżowe wypełnione jabłkami i białym serem, a do tego maślana kruszonka. Na śniadanie czy podwieczorek idealna. Nawet na drugi dzień jest wciąż delikatna i puszysta :) Spróbujcie! A jeśli boicie się wspomnianej dziury, można również zawinąć ciasto z nadzieniem w rulon (jak tutaj) i już w formie naciąć. Będzie równie pyszne, i może bez niespodzianek. Albo po prostu zaczekać aż wystygnie ;)

Drożdżowa strucla jabłkowo-serowa z maślaną kruszonką

Składniki:

na ciasto:

  • 7g suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki tłoczonego soku jabłkowego
  • 2 nieduże jajka
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 440g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 70g masła

nadzienie jabłkowe:

  • 5-6 średniej wielkości kwaśnych jabłek
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • ew. cukier do smaku

nadzienie serowe:

  • 250g sera białego
  • 2 łyżki mascarpone
  • 3 łyżki cukru

kruszonka:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki

ponadto:

  • jajko do posmarowania ciasta

 

Wykonanie:

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i poddusić na małym ogniu aż się rozpadną. Dodać cynamon, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

W misie miksera umieścić letnie mleko, cukier i drożdże. Włączyć mikser i przemieszać kilka razy aby się rozpuściły, a następnie dodać sok jabłkowy, jajka i ekstrakt. Kiedy jajka połączą się z masą, cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę ze szczyptą soli. Wyrabiać około 5 minut a następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Tak wyrobione ciasto przełożyć do omączonej miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione potrwa to pewnie nie dłużej niż 40 minut).

W między czasie przygotować nadzienie serowe. Wszystkie składniki utrzeć ręcznie lub mikserem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 45/25cm. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (dł. 30cm)lub wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby ciasto leżało również na bokach formy. Wypełnić serem, a następnie jabłkami.

strucla składanie

Zawinąć boki zamykając ciasto. Dość mocno ucisnąć aby nie było w środku powietrza. Przykryć i odstawić na ok. 20 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Składniki na kruszonkę połączyć palcami lub widelcem. Obsypać kruszonką wierzch ciasta.

strucla składanie

Piec około 40 minut w temperaturze 175oC. Kroić po wystudzeniu, tuż po upieczeniu choć pyszne, będzie się rozpadało :)

Drożdżowa strucla jabłkowo-serowa z maślaną kruszonką

Smacznego :)

środa, 20 listopada 2013, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/20 18:23:06
Rozdziawiłam paszczę! :-D
-
2013/11/20 21:33:53
Wygląda bosko!
Też mam często takie przygody z drożdżowymi - krojone na ciepło są raczej średnio "wyględne", ale za to jakie pyszne... :)
-
2013/11/22 06:45:22
Ja nigdy nie wiem, jak można wytrzymać czekając na wystygnięcie drożdżowego ciasta hehe:D. Ono jest najpyszniejsze jeszcze cieplutkie.
Wspaniała ta drożdżówka! Idealna.
Pozdrawiam:)
-
2013/11/26 11:02:38
Przyznam szczerze, ze ja zawsze czekam, az wystygnie ... bo jakoś od dzieciństwa do głowy wbijali, ż enie wolno jeśc gorącego ciasta ... i jakoś tak mi się to utrwaliło .... ale czy na goraco czy na zimno to takiego drożdżowca pochłonęłabym z przyjemnością:)
-
2013/11/29 08:27:47
Przepiękna strucla! Moje ulubione składniki: jabłko, ser, drożdże... bosko!
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi