Blog > Komentarze do wpisu

Słodkie bułeczki z makiem

Puszyste i mięciutkie bułeczki wypełnione dużą ilością maku. Alternatywa dla tych którzy mają ciarki na myśl o pieczeniu makowca (to ja ;). Są łatwe do wykonania, a nawet pokusiłabym się o stwierdzenie że ich lepienie to czysta przyjemność.

Obowiązkowo polukrowane, świątecznie obsypane makiem. Polecam :)

Słodkie bułeczki z makiem

Składniki na 9 bułeczek:

na zaczyn:

  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 20g drożdży świeżych

na ciasto właściwe:

  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 250g mąki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego
  • 50g rozpuszczonego masła
  • cały zaczyn

ponadto:

  • ok. 300-350g masy makowej
  • 3-4 łyżki maku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • niewielka ilość mleka

 Słodkie bułeczki z makiem

Wykonanie:

Zaczyn: wszystkie składniki na zaczyn mieszać do chwili rozpuszczenia się drożdży. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać zaczyn i ekstrakt waniliowy, a następnie dodawać powoli mąkę cały czas wyrabiając. Kiedy ciasto zawiąże się w kulę dodać rozpuszczone masło i wyrabiać dalej robotem (ok. 6 minut) lub ręcznie (ok. 10 minut). Po tym czasie przełożyć ciasto do omączonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (u mnie urosło w 30 minut).

Po tym czasie ciasto podzielić na 9 części. Każdą spłaszczyć w dłoni, umieścić na środku sporą łyżkę masy makowej a następnie zawinąć dokładnie brzegi.

Słodkie bułeczki z makiem

Uformować bułeczkę, a następnie układać je w blaszce o wymiarach ok. 20/20cm w odstępach od siebie.

Słodkie bułeczki z makiem

Przykryć i odstawić aby podrosły.

Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Przestudzić i polukrować.

Słodkie bułeczki z makiem

Smacznego :)

piątek, 20 grudnia 2013, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2013/12/20 15:43:21
są cudowne! :)
-
2013/12/20 15:44:40
Piękne, po prostu piękne ! :) Pozdrawiam ciepło !
-
2013/12/20 20:59:55
dziękuję, również pozdrawiam :)
-
2013/12/21 18:17:56
Hehehe, mnie ciarki przechodzą na myśl o mieleniu maku. Bardzo to czasochłonne i upierdliwe zajęcie;). Zwijanie rolady jeszcze mogę przeboleć, ale przygotowywanie masy makowej traktuję jako karę za grzechy;P.
-
2013/12/21 19:15:55
Wyglądają obłędnie! Koniecznie je upiekę :)
-
2013/12/22 11:06:30
Urocze, smakowite bułeczki :)
-
2013/12/24 07:06:32
Wygladaja przepysznie!

Spokojnych i radosnych Swiat Bozego Narodzenia...
-
2013/12/27 21:30:12
ja akurat i robienie makowca i masy makowej lubię ... ale takim bułasiom też nie powiem nie:)
-
2013/12/29 14:58:56
jej, jakie one ładne, jak ja lubię drożdżówki, pychota:)
-
Gość: Monika79, 149.241.114.*
2014/01/02 22:44:06
Witam!
W przepisie na ciasto podane sa 3 zoltka a sposob wykonania mowi zeby utrzec jajka. Prosze o skorygowanie. Z gory dziekuje I pozdrawiam
-
2014/01/03 10:35:48
poprawione. Pozdrawiam.
-
Gość: Monika79, 149.241.114.*
2014/01/03 11:48:51
Dziekuje za poprawienie. Upieczone wczoraj. Uzylam 2 zoltek i jednego jajka po przepis byl mylacy. Wyrosly bardzo ładnie i sa pyszne.
-
2014/01/03 13:09:30
faktycznie moje niedopatrzenie. Ale cieszę się że mimo wszystko sobie poradziłaś :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi