Blog > Komentarze do wpisu

Paella z owocami morza

Włosi mają risotto, Hiszpanie paelle. Jest to szybkie i bardzo proste danie. Oryginalnie przygotowywane jest na specjalnej patelni w dwoma uchwytami, i z tego też naczynia jest podawane. Powinno być również przygotowywane na bulionie szafranowym, który przygotowuje się następująco: suche niteczki szafranowe należy delikatnie podprażyć na suchej patelni aby się wysuszyły, a następnie utrzeć w moździerzu i dodać do bulionu. Ja niestety przygotowywałam swoją paellę kiedy sklepy były już pozamykane, ale dodatek niewielkiej ilości curry też był ok :)

W każdym razie, przedstawiam Wam tutaj swoją wersję na paellę z owocami morza, która może nie jest klasyczną paellą, ale równie smaczną :) Możecie użyć do tego dania świeżych owoców morza, ja użyłam gotowej mrożonej mieszanki. Szczerze polecam, danie jest sycące, aromatyczne i co najważniejsze błyskawiczne do przygotowania.

paella z owocami morza

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółtka papryka
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
  • ok. 3/4 szklanki ryżu arborio
  • 2 czubate łyżeczki pomidorowego koncentratu
  • 2 suszone pomidory
  • bulion ok. 1l
  • 1/2 płaskiej łyżeczki curry
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki
  • mieszanka owoców morza

 Paella z owocami morza

Wykonanie:

Papryki pokroić w średniej wielkości kostkę, czosnek i natkę posiekać, pomidory pokroić w cienkie paski. Rozgrzać patelnię w niewielką ilością oliwy. Dodać paprykę, pomidory suszone, curry i połowę natki, potem czosnek i chwilę wszystko posmażyć. Dodać ryż, ponownie podsmażyć parę chwil, a następnie dolewać bulion po trochu, dodając kolejną porcję kiedy poprzednia wchłonie w ryż. Starać się jak najmniej mieszać zawartość patelni. Gotować do chwili a ryż będzie al dente, zajmie to około 15 minut, po czym dodać owoce morza i delikatnie przemieszać. Gotować na wolnym ogniu kolejne 7-8 minut. Dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem. Dodać resztę świeżej pietruszki.

Paella z owocami morza

Smacznego :)

środa, 15 stycznia 2014, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , 94.141.153.*
2014/01/15 22:56:28
Wygląda genialnie! Aż ślinka mi pociekła! Chyba jutro popełnię! Tylko tego ryżu 3/4 czego? No i czy można zastąpić suszone pomidory świeżymi, czy też z puszki i w jakiej ilości wtedy?
Pozdrawiam
K.
-
2014/01/16 07:23:17
szklanki oczywiście :) 3/4 szklanki. Już poprawione :)
Suszone pomidory można oczywiście zastąpić świeżymi lub z puszki, tylko świeże teraz raczej nie smakują jak pomidory, więc radziłabym jednak te z puszki, myślę że połowa puszki będzie ok. Dodaj wtedy tylko jedną małą łyżeczkę koncentratu.
Pozdrawiam :)
-
2014/01/16 11:52:46
Pysznie wygląda ... to musiała być smakowita kolacja:)
-
2014/04/14 15:01:27
cholerka, zgłodniałem:(
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi