Blog > Komentarze do wpisu

Pączki pieczone, z różaną konfiturą

Alternatywa dla tych którzy jednak nie dadzą się przekonać na te setki kalorii w smażonych pączkach ;) Delikatne i puszyste, i jak to zwykle bywa z drożdżowymi wypiekami, najlepsze w dniu pieczenia. Mimo że w smaku są nieco jak drożdżówki, pączkowego charakteru nadaje im różane nadzienie które osobiście najbardziej w pączkach lubię.

Polukrowane i dla wielbicieli, obsypane skórką z pomarańczy to naprawdę genialna propozycja na Tłusty Czwartek. I jeszcze tylko jedna uwaga. Nadziewać możecie je po upieczeniu (tak jak podaję w przepisie), ale równie dobrze można zrobić to przed pieczeniem, dobrze zlepiając ciasto aby konfitura nie wypłynęła. Polecam!

PS. paterka którą widzicie na zdjęciach (ma w zestawie pokrywkę której na zdjęciu nie użyłam) pochodzi ze sklepu Złoty Anioł. Jest śliczna, ma wiele zastosowań, a co równie ważne jest niedroga w porównaniu z innymi sklepami :)

pączki pieczone

1Składniki:

  • ok. 2 i 3/4-3 szklanki mąki
  • 1 małe jajko
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 50g masła
  • szklanka mleka
  • 7g suszonych drożdży
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • opcjonalnie 1 łyżka amaretto

dodatkowo:

  • konfitura różana do nadziania
  • ok. 1 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek mleka
  • sok z cytryny 

 

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. W misce wymieszać przesianą mąkę (nie wszystko, lepiej potem dosypać), jajko, żółtka, ekstrakt, rum/olejek i cukier. Wyrobić elastyczne i lekko klejące ciasto. W razie konieczności dosypać trochę mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, lekko rozwałkować (powinno mieć około 2-2,5 cm grubości), wycinać krążki ciasta, układać w odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia, na około 30-40 minut, aż się wyraźnie napuszą. Piec około 13-15 minut w temp. 170oC, aż się ładnie zarumienią.

Jeszcze ciepłe nadziać konfiturą (delikatnie, pączki są bardzo puszyste). Cukier puder utrzeć z mlekiem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Polukrować jeszcze letnie pączki.

pączki pieczone

Smacznego :)

niedziela, 23 lutego 2014, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/23 08:14:59
Cudeńka - jakże pysznie wyglądają. Pozdrawiam Cię wyjątkowo ciepło, uwielbiam do Ciebie zaglądać.;))
-
2014/02/23 08:50:26
Dziękuję Ci bardzo :) I dzień od razu lepiej się zaczyna ;)
Pozdrawiam!
-
2014/02/23 09:53:54
ojej, jakie ładne zdjęcia!
mam ochotę na Twojego pączusia!
-
2014/02/23 12:00:06
czekam na ten przepis od wczoraj :D aż mi się w nocy śniły ;) upiekę je koniecznie, bo narobiłaś mi na te pączusie ochoty :)
-
2014/02/23 14:09:28
hmmm, no to wygoniłaś mnie do cukierni po pączki :P
-
2014/02/23 18:50:50
To słabo zachęciłam skoro do cukierni pogoniłam a nie do własnej kuchni ;)
-
2014/02/24 22:29:49
O matko, ekram oblizalam.!!! Zapisuję koniecznie do zrobienia. Potwornie sie boje smażenia na tłuszczu paczków , więc to w sam raz dla mnie. Ile paczków wyszlo Ci z tego przepisu? Pozdrawiam
-
2014/02/24 22:42:10
Wyszło mi około 13-15 średniej wielkości pączków :)
-
2014/02/25 08:53:31
Bardzo dziękuję za informację.
-
2014/02/25 10:49:46
bardzo proszę :)
-
2014/02/27 17:44:01
Skorzystałam z Twojego przepisu i jestem bardzo zadowolona, pączki wyszły naprawdę świetne, mimo, że napchałam do środka za duzo dżemu i z niektórych wypłynął podczas pieczenia ;) Pozwoliłam sobie wrzucic przepis na bloga (oczywiści podałam Twoje źródło) mam nadzieje, że nie masz nic przeciwko:) waniliowapistacja.blogspot.dk/2014/02/odchudzone-faworki-i-pieczone-paczki.html
-
2014/02/27 21:05:23
Cieszę się że skorzystałaś z przepisu :)
Oczywiście nie mam nic przeciwko ;)
Pozdrawiam :)
-
2014/03/01 18:32:05
jak planowałam tak wykonałam :) córka zjadła 4 ;) najlepsze jeszcze ciepłe :) dzięki za świetny przepis :)
-
2014/03/02 00:15:12
Rewelacja :) dziękuję za komentarz :)
-
2014/03/05 12:09:05
Bardzo fajne pączusie .... ja robiłam w tym roku smażone ... w końc jak się raz do roku je pączka to można zaszaleć:)
-
2014/03/10 09:39:54
Pączki są obłędne. Gorąco polecam
-
2015/02/03 11:00:28
Pączki dobre ale najlepsze zaraz po upieczeniu. Niestety później robią się twarde i suche :(
-
2015/02/04 12:02:33
domowe ciasto drożdżowe ma to do siebie że najlepsze jest w dniu pieczenia. Nie powiedziałabym jednak że są twarde na drugi dzień.. Dla mnie osobiście do herbaty czy kawy wciąż tak samo dobre :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi