Blog > Komentarze do wpisu

Pączki z ziemniakami

Co roku obiecywałam sobie że je zrobię, w końcu się udało! I powiem Wam że jestem bardzo zaskoczona efektem. Ale pozytywnie. Pączki wyszły bardzo puszyste i delikatne, wprost rozpływające się w ustach. Miąższ jest sprężysty i wilgotny. Są po prostu idealne! :)

Usmażyłam je z okazji odwiedzin mamy, i obie siedziałyśmy nie mogąc się nadziwić że naprawdę jest w nich aż tyle ziemniaków ;) Jeśli chodzi o nadzienie, to w tym przypadku wyszło dość ciekawie, bo chcąc wykończyć różne pozaczynane słoiczki, nadziałam je kremem kajmakowym, konfiturą jagodową i dżemem z czerwonej porzeczki :) A potem było zgaduj zgadula ;) Piotrusiowi również bardzo smakowały, stwierdził wręcz że robię najlepsze pączki na świecie! Myślę że możecie mu wierzyć ;)

źródło inspiracji: klik

Pączki z ziemniakami

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 250g ugotowanych ziemniaków
  • 25g drożdży
  • 2 nieduże jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 50g masła
  • ew. dowolne nadzienie

 Pączki z ziemniakami

Wykonanie:

Jeszcze gorące ziemniaki przetrzeć przez drobne sito, odstawić na chwilę aż lekko przestygną. Dodać pokruszone drożdże i cukier. Ucierać aż drożdże się rozpuszczą (wtedy masa lekko ściemnieje). Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, a następnie mąkę. Wyrabiać aż ciasto złączy się w kulę, a następnie dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać około 4-5 minut. Ciasto jest dość lepiące, ale bez problemu można wyrobić je ręcznie. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, lekko odgazować. Łyżką odrywać kawałki ciasta, formować pączki zawijając je do środka*, układać zawinięciem do dołu. Aby formowanie było łatwiejsze można dłonie delikatnie oprószyć mąką lub wysmarować olejem. Każdego pączka lekko spłaszczyć, nakryć je ściereczką i odstawić na 30 minut.

Smażyć pączki na rumiano z obu stron, w oleju o temperaturze około 175-180oC. Usmażone układać na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziać dowolnym nadzieniem, polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

 

*można również dłońmi rozpłaszczyć ciasto na oprószonym mąką blacie i wycinać pączki okrągłą foremką. Jeśli będzie kleić się do ciasta, przed każdym wycięciem włożyć ją do mąki.

Pączki z ziemniakami

Smacznego :)

 

****

Przy okazji zachęcam tych którzy jeszcze tego nie zrobili, do śledzenia WzP na Facebooku. Tam dzieje się zdecydowanie więcej! Znajdziecie tam zdjęcia prosto z kuchni, dyskusje na różne tematy, relacje ze spotkań, a także wiele innych ciekawych rzeczy ;)

facebook

Pozdrawiam :)
K.

sobota, 08 lutego 2014, milk_chocolate84

Komentarze
2014/02/08 10:54:46
No no, wyglądają wzorowo, jak z cukierni :) patrząc na wnętrze faktycznie ciężko uwierzyć, że w połowie są zrobione z bulw, haha. Ja robiłam kiedyś chleb z ziemniakami i też nie było ich czuć, a miał fajną strukturę i długo był świeży.
-
2014/02/08 11:36:04
Zarówno dodatek ziemniaków, jak i nietradycyjne nadzienia tych pączków czynią z nich nie lada gratkę:)
-
2014/02/08 12:00:37
Marianna, To prawda, ja też byłam mocno zaskoczona efektem :)
Agateq, dlatego tak szybko zniknęły ;)
-
2014/02/08 17:00:04
Wspaniałe:)
-
2014/02/08 17:28:27
Dotrwały do następnego dnia? Dużo tracą następnego, czy dodatek je podtrzymuje?
-
2014/02/08 20:41:43
Opalanka, Jeden dotrwał, dla testu ;) Był dokładnie taki sam jak dnia poprzedniego. Wciąż puszysty i wilgotny w środku. Jeśli chodzi o świeżość kolejnego dnia, nie mają sobie równych (z tych które do tej pory piekłam).
-
2014/02/08 23:07:21
Wzorcowe pączki zrobiłaś Kasiu! :)
-
2014/02/08 23:17:29
dziękuję :)
-
2014/02/12 20:22:43
Rzeczywiście sporo w nich ziemniaków ... ale efekt znakomity:)
-
Gość: Ela D., 77-254-12-153.adsl.inetia.pl
2014/02/13 11:15:59
Wyglądają bardzo apetycznie, tylko nie wiem w którym momencie dodaje się mąkę, bo w wykonanie się "zgubiła". Pozdrawiam.
-
2014/02/13 14:49:00
Elu, mąka już na miejscu ;)
-
Gość: sasanka, ip-178-213-61-115-ferlab.pl
2014/02/14 15:07:45
ile pączków wychodzi z tego przepisu? :)
-
2014/02/14 15:49:54
dwa duże talerze, jeden obok drugiego. Ilościowo myślę że wyjdzie 12-15 sztuk w zależności od wielkości.
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi