Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek chałwowy z białą czekoladą

To ostatni wielkanocny słodki wypiek jaki będę dla Was miała przed zbliżającymi się świętami. Mazurek chałwowy. Na klasycznym, cieniutkim kruchym cieście. Wcale nie taki słodki jak by się mogło wydawać ;)

Przygotowanie go zajmie Wam zaledwie kilka chwil. Spód równie dobrze można upiec nawet dzień czy dwa wcześniej, a potem tylko wylać masę czekoladowo-chałwową i udekorować, co z pewnością ochoczo zrobią dzieci ;) Smakuje pysznie, kroi się idealnie, masa ładnie się ścina. Polecam :)

mazurek chałwowy

Składniki:

na kruchy spód:

  • 100g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko

wypełnienie:

  • 140g chałwy
  • 1/2 szklanki śmietanki 30-36%
  • 80g białej czekolady

ponadto:

  • bakalie, kolorowe groszki do dekoracji

 

Wykonanie:

Składniki na ciasto posiekać razem, wyrobić szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić co najmniej 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 24/18cm. Okroić równo krawędzie, z resztek ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć je wokół spodu tworząc ranty. Ponakłuwać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 20 minut, do zrumienienia. Wystudzić.

Chałwę i śmietankę podgrzewać w rondelku mieszając rózgą, do chwili aż chałwa się rozpuści. Pogotować na wolnym ogniu 2-4 minuty. Zdjąć z planika, dodać połamaną czekoladę. Wymieszać. Wylać na spód. Dowolnie udekorować.

mazurek chałwowy

Smacznego :)

poniedziałek, 14 kwietnia 2014, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2014/04/14 14:06:07
Nigdy nie robiłam mazurków, nie wiedziałam, że są takie proste, chciałabym spróbować upiec ten, tak więc wypożyczam przepis :-)
-
2014/04/14 14:14:54
Agata, bardzo proszę :) Jestem pewna że wyjdzie wzorowo! :)
-
Gość: Ola, *.dynamic.chello.pl
2014/04/14 18:04:08
Czy tą masę wylać gorącą na spód czy troszkę ostudzić? :)
Szukam jakiegoś ciekawego mazurka, bo co roku królował makowy, teraz chcę coś zmienić :)
-
2014/04/14 18:59:06
Piękna dekoracja. Smak pewnie nieziemski :)
-
2014/04/14 20:35:01
Ola, można wylać od razu :)
-
2014/04/14 20:47:53
Ładny mazurek, a chałwowy jest pyszny, o tak :)
-
2014/04/15 17:04:38
Zastanawiam się czy w tym roku robić mazurka ... nie dlatego, ze nie lubię (uwielbiam), ale boję się, ze znow po świętach będziemy przez tydzien słodkości wyjadac:)
-
Gość: iwona, *.range86-137.btcentralplus.com
2014/04/19 17:26:22
czy mam go wlozyc do lodowki zeby masa sie sciela?
-
2014/04/19 19:23:52
Iwona, tak byłoby najlepiej :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi