Blog > Komentarze do wpisu

Strucla drożdżowa z czekoladą i pomarańczowym lukrem

Trochę zimowy wypiek, ale mi to zupełnie nie przeszkadza bo od dawna miałam je w planie, a do zimy czekać nie zamierzam ;) Co mogę Wam o nim powiedzieć? Jest pyszne, po prostu. Choć może nie jestem obiektywna bo kocham drożdżowce :)

Nadzienie jest mało słodkie a mocno czekoladowe, jeśli zatem chcecie możecie część czekolady gorzkiej zastąpić mleczną odejmując jednocześnie trochę cukru. Szczerze, mocno je Wam polecam :)

Strucla drożdżowa z czekoladą i pomarańczowym lukrem

Składniki:

na ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 7g drożdży suchych lub 20g świeżych
  • 5 łyżek cukru
  • 450-480g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 70g masła

nadzienie czekoladowe:

  • 50g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 130g czekolady gorzkiej
  • 120g masła
  • 2 łyżki nutelli

cukier puder:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy
  • kilka kropel soku z cytryny

ponadto:

  • 1 jajko

 

Wykonanie:

Mleko wymieszać z drożdżami, jajkami, cukrem, ekstraktem i sokiem z cytryny. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto (ok. 5 minut). Na koniec dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze kolejne 5 minut. Włożyć do obsypanej mąką miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Potrwa to około 40 minut. 

W między czasie przygotować nadzienie. Masło rozpuścić z garnuszku, dodać czekoladę, cukier, kakao, nutellę i cynamon. Podgrzewać aż masa będzie gładka. Wystudzić. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o rozmiarach ok. 40/35cm, podsypując delikatnie mąką w razie potrzeby. Ciasto posmarować cienką warstwą nadzienia. Zawinąć w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi, ułożyć bezpośrednio na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Piec około 35-40 minut w temperaturze 170oC.

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Polukrować przestudzone ciasto.

Strucla drożdżowa z czekoladą i pomarańczowym lukrem

Smacznego :)

piątek, 16 maja 2014, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2014/05/16 12:29:16
Po prostu puch................ pycha
-
2014/05/16 16:17:09
Mmm, pychota :) Idealna na tą jesienną wiosnę (choć u mnie, odpukać, dzisiaj pokazało się słonko) :)
-
2014/05/17 21:52:58
Wyglada pysznie!
-
2014/05/18 23:42:47
Czy jest szansa, że za pierwszym razem wyjdzie mi takie ładne te oto ciasto? ;) Czy jednak potrzeba znacznie szerszych umiejętności? No strucla wygląda pysznie, dlatego wolę zapytać jak sprawa wygląda, zanim się zabiorę do pracy.
-
2014/05/19 22:31:16
myślę że nie powinno być problemów ;)
To tylko rozwałkowane ciasto i zwinięte jak rolada :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi