Blog > Komentarze do wpisu

Biszkoptowa krajanka z truskawkami

Właśnie na takie ciasto miałam ochotę, lekkie, pełne truskawek, niezbyt słodkie. Naponczowanie biszkoptu sprawiło że wręcz rozpływało się w ustach. Poszło całe, w jeden wieczór, a to chyba najlepsza rekomendacja ;)

Jest bardzo przyjemne w wykonaniu, nietrudne. Wymaga jedynie rozłożenia sobie pracy na kilka etapów. Biszkopt, cała reszta, składanie i dekoracja. I przypadkiem nie pomijajcie wiórek kokosowych. Pełnią one ważną rolę, nie tylko estetyczną :) Serdecznie polecam kochani, warto upiec!

Biszkoptowa krajanka z truskawkami

Składniki:

na ciasto:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:

  • 300ml śmietanki
  • 250g mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki waniliowego ekstraktu

poncz:

  • 200ml naparu herbacianego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki cukru

ponadto:

  • ok. 300g truskawek
  • kilka łyżek kwaśnej konfitury (u mnie domowa czerwona porzeczka)
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Dalej miksując dodawać kolejno żółtka i ekstrakt. Na koniec wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki (boki posmarowane tłuszczem i obsypane mąką lub bułką tartą, spód wyłożony papierem do pieczenia) o długości 27-28cm. Piec około 35 minut (sprawdzić patyczkiem). Wystudzić. Wystudzone przekroić na 3 mniej więcej równe blaty.

Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem, dodać ekstrakt. Kilka truskawek umyć, odszypułkować i pokroić w grubsze plastry. Napar herbaciany wymieszać z cytryną i cukrem. Wiórki podprażyć na suchej patelni uważając aby ich nie przypalić.

Pierwszy blat nasączyć ponczem. Wyłożyć cienką warstwę konfitury, a na nią warstwę kremu. Na wierzch poukładać plastry truskawek. Przyłożyć drugim blatem. Nasączyć, położyć warstwę konfitury, kremu i truskawek. Przyłożyć trzecią warstwę. Nasączyć. Pozostałym kremem obsmarować dookoła ciasto. Wiórkami obsypać brzegi. Na wierzch poukładać połówki truskawek i ew. zrobić kleksy z reszty kremu. Schłodzić.

Biszkoptowa krajanka z truskawkami

Smacznego :)

piątek, 06 czerwca 2014, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2014/06/06 12:23:32
Mniam, wspaniala! Wpraszam sie na kawaleczek :)
-
2014/06/06 20:30:38
Przepiękna. Uświadomiłaś mi, że mam podmienić jedno bardzo stare i okropne zdjęcie.
-
2014/06/10 17:10:49
dzięki za fajną kompozycję, może w tym roku dzięki Tobie nie zapomnę o zjedzeniu truskawek w sezonie jak to zazwyczaj bywa ;), boję się też o uczulanie, zobaczymy :) pozdrawiam, miłego dnia
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi