Blog > Komentarze do wpisu

3 Bit

Przepyszny przekładaniec bez włączania piekarnika. Pełen kalorii.. ale ich ilość jest wprost proporcjonalna do ilości uciechy jaką daje ;) Karmel, masa budyniowa i czekolada. Czy może być lepiej?

3 bit

Stopień skomplikowania: 0. Trudność: 0. Cała prawda o tym cieście ;) Poniżej podaję przepis na masę budyniową domową, na żółtkach, ale możecie również użyć budyniu z torebki. Wtedy szukajcie opakowania rodzinnego na 0,75l mleka. Przygotujcie go z podanej poniżej ilości mleka gotując je z masłem. Co prawda zachęcam do zrobienia budyniu samodzielnie, jednak użycie tego z torebki zaoszczędzi pewnie jakieś.. 3 minuty roboty ;)

Może takie mało letnie ciasto.. ale ja już powoli w jesiennych klimatach ;) Polecam kochani, jest pyszne!

Składniki:

  • około 200g herbatników
  • 80 czekolady gorzkiej

masa krówkowa:

  • ok. 500g masy krówkowej
  • 1 łyżka mleka lub śmietanki

masa budyniowa:

  • 2 i 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki (z górką) mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (ew. cukru wanilinowego)
  • 100g masła

masa śmietankowa:

  • 250g mascarpone
  • 350ml śmietanki
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Wykonanie:

2 szklanki mleka zagotować z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z żółtkami i mąką (tak aby nie było grudek). Kiedy mleko zacznie się gotować wlać mieszanką i energicznie mieszać aż całość zgęstnieje. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Odstawić na chwilę.

W osobnym rondelku podgrzewać lekko masę krówkową z mlekiem, mieszając (chodzi o to aby było ją łatwiej rozsmarować).

Formę o wymiarach 32/33 wyłożyć folią spożywczą (można wcześniej nasmarować ją lekko olejem aby folia się przykleiła). Dno wyłożyć herbatnikami. Na nie wyłożyć masę krówkową i rozprowadzić równo. Ponownie ułożyć warstwę herbatników. Wylać na nie jeszcze ciepły budyń i rozsmarować równo. Odstawić.

Kiedy budyń w cieście przestygnie ubić śmietankę z mascarpone i z cukrem na sztywną masę. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. Czekoladę zetrzeć na tarce, obsypać wierzch. Schłodzić w lodówce kilka godzin.

3 bit

Smacznego :)

piątek, 22 sierpnia 2014, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2014/08/22 08:41:59
idealnie wygląda!!!
-
2014/08/22 09:29:26
Wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco :)
-
Gość: katsien, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/08/22 10:09:55
Polecam zamiast herbatników użyć krakersów, wtedy ciasto nie jest aż takie słodkie
-
2014/08/22 13:55:32
Katsien, ciasto nie jest bardzo słodkie bo sam budyń i masa śmietanowa ma stosunkowo mało cukru (celowo dałam niewielkie ilości), ale myślę że warto i tak taką wersję jak proponujesz, wypróbować :)
-
2014/08/22 14:08:04
Pięknie wyszedł :) Ja również polecam wersję z krakersami: osobiście zamieniam nimi tylko jedną, środkową warstwę herbatników. Fajnie przełamują słodycz :)
-
2014/08/22 14:23:21
muszę zatem spróbować :)
-
2014/08/22 15:45:56
Karmel, masa budyniowa i czekolada - to jest to co gumisie lubia najbardziej! Jak jeszcze patrze na te zdjęcia to już w ogóle nie mogę się powstrzymać, żeby nie zjeść chociaż jednego batonika... Ahh ten cukier i jego moc ;)
-
2014/08/22 22:57:12
Bardzo lubimy 3 Bit, pyszne ciasto i zawsze wszystkim smakuje.:)
Piękne jest u Ciebie. :)
-
2014/08/25 11:35:03
Nie no, muszę przestać wchodzić na strony z przepisami ciast, bo przez to cały czas mam ochotę na coś słodkiego, no a niestety wtedy du... rośnie. Ehh mogłabym codziennie jadać tony słodkości, gdybym nie wpływało to na moją wagę ;)
-
2014/08/25 12:17:04
Mmm, cudownie słodkie :)
-
2014/08/25 18:14:21
poezja...od czasu do czasu uwielbiam takie ciasta...no dobra, przyznajęsie , moglabym takie cuda jesc bardzooo czesto :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi