Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z malinami, białą czekoladą i serkiem mascarpone (bez pieczenia)

Tegoroczne lato nas rozpieszcza. Czuć się można niemalże jak w ciepłych krajach, szczególnie na północy. Nie pozostaje nam nic innego jak robić serniki na zimno i wszelkie inne ciasta które włączania piekarnika nie wymagają. Ot tak jak ta właśnie tarta ;) Banalnie prosta, banalnie proste składniki.. a efekt naprawdę genialny!

Tarta z malinami, białą czekoladą i serkiem mascarpone (bez pieczenia)

Spód zrobiłam z dodatkiem żurawiny, aby masa była bardziej klejąca. Jeśli jednak z jakichś przyczyn nie możecie spożywać żurawiny (w smaku nie jest mocno wyczuwalna, a może nawet w ogóle?) możecie użyć np. suszonych miękkich fig lub daktyli, z tym że spód będzie wtedy słodszy (dla niektórych będzie to pewnie zaleta ;). Kwaskowe maliny fajnie kontrastują słodką masę czekoladową, a płatki migdałowe przyjemnie chrupią. Genialna jest, po prostu ;)

Tarta z malinami, białą czekoladą i serkiem mascarpone (bez pieczenia)

Składniki:

na spód:

  • 130g herbatników
  • 1/3 szklanka żurawiny
  • 1 łyżka kakao
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 70g masła

nadzienie:

  • 300g mascarpone
  • 100g czekolady białej
  • ziarenka z jednej laski wanilii (ew. ekstrakt lub pasta waniliowa, ostatecznie cukier waniliowy)
  • 1/2 szklanki cukru pudru

wierzch:

  • ok. 300g malin
  • garstka płatków migdałowych

 

Wykonanie:

Herbatniki i żurawinę zmiksować na mączkę. Dodać kakao, rozpuszczone masło i miód. Wymieszać masę dokładnie. Mieszanką wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 18cm, mocno wciskając herbatniki w dno. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia*.

W między czasie przygotować krem. Mascarpone przełożyć do rondelka, podgrzewać delikatnie (nie gotować!) mieszając. Kiedy serek będzie delikatnie ciepły rozpuścić czekoladę (w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej). Dodać ją do mascarpone razem z cukrem pudrem i ekstraktem, wymieszać energicznie. Masę odstawić na parę chwil (aby obniżyła się temperatura), a następnie wylać na spód. Na wierzch poukładać maliny, obsypać płatkami migdałowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Tarta z malinami, białą czekoladą i serkiem mascarpone (bez pieczenia)

Smacznego :)

piątek, 08 sierpnia 2014, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2014/08/08 09:57:28
Kaśka tak się nie robi. No nie roni i już. Przecież ja teraz to już muszę taką zrobić.
-
2014/08/08 10:22:12
Genialna ! Strasznie mam na nią apetyt ..... Pozdrawiam ! :)
-
2014/08/08 11:53:00
Karola, rób rób... wybiegasz te kalorie... :P
-
2014/08/08 14:40:29
Apetyczna :)
-
2014/08/08 19:54:30
Wygląda wspaniale :)
-
2014/08/09 21:59:57
Jaka ładna! No i te malinki, uwielbiam:)
-
2014/08/09 22:10:39
dziękuję Wam bardzo za miłe komentarze i oczywiście zachęcam do przygotowania samodzielnie ;)
-
Gość: Anna, *.warszawa.vectranet.pl
2015/03/31 09:41:04
Ale żurawina suszona? Nie świeża? Tak dla pewności chciałam dopytać ;)
-
2015/03/31 11:59:03
tak, suszona :)
-
2015/05/12 09:32:13
pyszności:) chętnie bym zjadła kawałek:)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi