Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet wegetariański, z czerwonej soczewicy

Co jest w kupnym pasztecie tego nikt nie wie.. ale może lepiej nie wiedzieć? ;) Co innego w takim domowym, gdzie dajemy tylko to, co lubimy. W tym przypadku czerwoną soczewicę. Niewątpliwie zaletą jest to że nie ma w nim praktycznie w ogóle tłuszczu, a jedynie warzywa i przyprawy. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji takiego pasztetu jeść, naprawdę gorąco polecam :)

pasztet wegetariański z czerwonej soczewicy 

Składniki:

  • 250g czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki otrąb (dałam pszenne) + dodatkowo do formy
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 spora łyżeczka curry
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz (sporo)



Wykonanie:

Soczewicę wypłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie na miękko (około 7-8 minut). Wystudzić. Marchewkę obrać, ugotować do miękkości. Wystudzoną soczewicę i marchewkę zmielić w maszynce. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodać do zmielonej soczewicy i marchewki. Doprawić masę solą, pieprzem, curry, gałką  i papryką. Na koniec dodać jajka i wszystko dokładnie wyrobić.

Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Wyrównać. Zapiekać około 50-60 minut w temperaturze 180oC. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

pasztet wegetariański z czerwonej soczewicy

Smacznego :)

poniedziałek, 22 września 2014, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/22 11:22:33
pasztet wegetariański ahh ciekawe
-
2014/09/22 18:16:41
świetny przepis! bardzo lubię soczewicę :)
-
2014/09/23 13:14:50
hmmm, pasztet wegetariański ciekawe, jeszcze takiego nie jadłam
-
Gość: kachajek, *.uznam.net.pl
2014/09/23 15:36:51
Witam, chciałabym zrobić ten pasztet, ale nie posiadam maszynki do mielenia. Czy zwykły blender da radę?
-
2014/09/23 20:19:55
Smakowity! Lubię eksperymenty z soczewicy więc chętnie spróbuję :-)
-
2014/09/23 22:56:26
Kachajek, tak, ale nie blenduj na całkowitą papkę :)
-
Gość: , *.uznam.net.pl
2014/09/24 13:31:35
Dziękuję za odpowiedź. Po pracy zabieram się do roboty. Mam nadzieje, że się uda :)
-
2014/12/19 22:12:19
Witam. Czy soczewicę należy przepuścić przez maszynkę na sitku o małych oczkach, czy lepsze będą te większe?
-
2014/12/19 23:58:06
najlepiej na tych środkowych :)
-
Gość: Franuś, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/28 13:50:36
Powiem w ten sposób: ten pasztet to absolutna REWELACJA! Zrobiłam na święta i nie mogę się nim najeść! Na początku jego smak skojarzył mi się z piernikiem, może dlatego że jest lekko słodkawy, to pewnie zasługa curry i gałki muszkatołowej. Lepsze niż ciasto ;) Smakuje wyśmienicie zarówno samodzielnie, jak i na pieczywie - mając ten pasztet w lodówce, z powrotem zaczęłam jeść chleb :) Z pewnością wielokrotnie wrócę do tego przepisu. POLECAM!!
-
2014/12/29 16:47:46
Super! U nas też zrobił furorę :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi