Blog > Komentarze do wpisu

Rolada czekoladowa

Czekolady nigdy za wiele ;) W poprzedni piątek gościła w czekoladowym z malinami, dzisiaj w roladzie. Bez owoców, po prostu miękki ciemny biszkopt i czekoladowa masa. Właśnie na takie ciasto miałam ochotę. To coś dla tych którzy potrzebują zastrzyku pozytywnej energii :)

 rolada czekoladowa

Wiem że nie każdy z Was radzi sobie ze zwijaniem rolady. Cóż.. metoda jest jedna! Należy próbować aż się uda :) Pamiętajcie że ważne jest aby po pierwsze - nie nakładać zbyt dużo kremu, a po drugie, powoli i ciasno zwinąć. Trening czyni mistrza! Pamiętajcie.. i koniecznie ją upieczcie ;) Tutaj możecie znaleźć zdjęcia poglądowe, które mam nadzieję choć troszkę pomogą w zwijaniu.

rolada czekoladowa 

Rolada powstała na skutek kolejnego bardzo udanego pieczenia z najsmaczniejsze.pl. Nieskromnie powiem że jest to najlepsza rekomendacja tego wypieku, bowiem zawsze nasze wspólne pieczenie kończy się naprawdę baaaaardzo smacznie ;) Rolada najsmaczniejsze.pl, do zobaczenia tutaj.

Składniki:

na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżki gorzkiego ciemnego kakao
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

na krem:

  • 250g mascarpone
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka likieru czekoladowego lub rumu

ponadto:

  • ew. groszki/płatki czekoladowe do dekoracji

 rolada czekoladowa

Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier puder. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Dodać ekstrakt. Uwaga! Nie należy miksować zbyt długo, tylko do wmiksowania jajek. Na koniec dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wmieszać w ciasto.

Gotowe ciasto wylać na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić cienko po całej blaszce. Piec 12-15 minut w 160oC. Po tym czasie szybko wyjąć ciasto kładąc je płasko na bawełnianej ściereczce papierem do wierzchu. Usunąć papier, roladę zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku wraz z ściereczką. Odłożyć do wystudzenia.

Krem: Mascarpone w temperaturze pokojowej wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, dodać alkohol (rum lub likier), wymieszać na gładką masę.

Roladę delikatnie rozwinąć ze ściereczki. Wyłożyć krem (pozostawić końcówkę bez kremu), pozostawiając ok. 2 łyżek na wierzch. Zwijać wzdłuż dłuższego boku. Wierzch wysmarować pozostałym kremem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

rolada czekoladowa

Smacznego :)

piątek, 12 września 2014, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/12 18:38:29
Piękna ;)
-
2014/09/13 09:14:52
Po prostu pyszna !
-
2014/09/14 21:41:49
Cudna Ci wyszła :)
-
2014/09/22 14:30:39
Poprostu obłędne
-
Gość: gość, *.cm-6-5c.dynamic.ziggo.nl
2014/10/04 13:38:02
123 min, czy 12min?
-
2014/10/06 08:20:01
12-15
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi