Blog > Komentarze do wpisu

Syrop korzenny do kawy (herbaty)

Cytrusy, cynamon, goździki, imbir, kardamon.. W kuchni pojawia się coraz więcej aromatów tworzących jesienno-zimową aurę. Nie może ich też zabraknąć w coraz częściej pojawiającej się wieczorami herbacie, albo też w popołudniowej kawie. Korzenny syrop. Obłędny! :)

syrop korzenny do kawy herbaty

W zeszłym roku robiłam go z mielonych przypraw... Nie pojawił się na blogu, nie wyszło do końca tak jak być powinno. Tym razem zrobiłam nieco inną wersję, i ta właśnie zasługuje aby się tutaj ukazać. Pachnie obłędnie! Ma ciemny kolor, jest tylko delikatnie zagęszczony i naprawdę bardzo aromatyczny. Musicie spróbować! Koniecznie ;)

Składniki:

  • 200ml wody
  • 10 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 6 ziarenek kardamonu
  • 2 grubsze plastry imbiru świeżego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego

 

Wykonanie:

Do wody dodać przyprawy. Gotować pod przykryciem 10 minut. Dodać cukier, mieszać do rozpuszczenia. Pogotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Zimny syrop przecedzić przez sito, przelać do słoiczka lub buteleczki.

syrop korzenny do kawy herbaty

Smacznego :)

poniedziałek, 20 października 2014, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/20 22:56:49
Na bank pysznie smakuje. Przepis jest więc tylko brać się do roboty! Dzięki :)
-
2014/11/02 08:45:42
No pewnie, że zrobimy ... jak tylko zużyję zapas dyniowego:)
-
Gość: Ola, *.gdynia.mm.pl
2015/02/05 18:24:08
Witaj! Zrobiłam syrop wg Twojego przepisu i jest przepyszny!
Myślisz, że przyprawy można użyć ponownie by wykonać kolejną porcję?
-
2015/02/05 22:15:19
hmmm... nie myślałam o tym, ale myślę że pewnie by się udało :)
-
Gość: Ola, *.gdynia.mm.pl
2015/03/05 11:27:34
Zrobiłam drugi raz z tych samych przypraw, wychodzi mniej aromatyczny, no i nie wiem dlaczego, odkłada mi się cukier na dnie buteleczki?
-
2015/03/05 12:31:52
Ola, mój syrop stoi długo i się jeszcze nie skrystalizował, nic na to nie wskazuje aby miało to nastąpić. Niestety nie wiem czemu się tak dzieje, ale wiem jak zaradzić temu procesowi :) Jeśli zauważysz kryształki, wstaw buteleczkę z syropem do ciepłej wody - pod wpływem temperatury się rozpuszczą. Tak samo jak robi się z miodem :)
Co do tego że wyszedł mało aromatyczny. Mi się też tak wydawało kiedy go robiłam drugi raz, jednak po jakimś czasie nabrał mocy :)
-
2015/09/09 08:12:21
Podkradam :) uwielbiam takie syropy, a nigdy jakoś nie pomyślałam, żeby przygotować go samej :) Pozdrawiam, Beata
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi