Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z chrupiącą bezą

Pachnące cynamonem jabłka, kruche, niezwykle maślane ciasto i chrupiąca, strzelająca w ustach beza. Połączenie idealne! Jestem pewna że się w niej zakochacie :)

 szarlotka z chrupiącą bezą

Masę jabłkową najlepiej przygotować samemu. Te kupne niestety zawierają zagęstniki i inne niepotrzebne dodatki. Nie zajmuje to wiele czasu, a uwierzcie mi że różnica jest naprawdę wielka :) W przepisie podałam aby do masy dodać laskę cynamonu, jednak jeśli jej nie posiadacie, cynamon w proszku również się świetnie sprawdzi, myślę że 2 łyżeczki powinny wystarczyć. Jabłka dosłódźcie według własnego smaku, pamiętając że na wierzchu będzie słodka beza. To co? Pieczemy :)

Składniki:

na ciasto:

  • 50g cukru pudru
  • 100g masła
  • 150g mąki
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 duże żółtko lub dwa mniejsze

na nadzienie:

  • ok. 2,5kg jabłek
  • 5-6 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • ew. 2-3 łyżki cukru

wierzch:

  • 120g białka
  • 185g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych

 

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka i ekstrakt. Szybko wyrobić kruche ciasto, a następnie uformować kulę, zawinąć w folię, spłaszczyć i schować do lodówki na co najmniej 40 minut.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubszą kostkę. Podlać kilkoma łyżkami wody i poddusić. Dodać goździki i laski cynamonu. Dusić kilka minut do chwili aż część jabłek się rozpadnie, a część będzie jeszcze w całości. Odstawić do wystudzenia, ewentualnie dosłodzić.

Zimne ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach nieco większych niż forma o 35/25cm (dość cienko). Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia a potem razem z nim przenieść ciasto do formy. Wstawić formę z ciastem ponownie do lodówki na 10 minut, a następnie nakłuć i wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika. Podpiec około 15 minut (aż ciasto będzie po bokach rumiane). W między czasie przygotować bezę.

Białka ubić prawie na sztywno, a następnie dodawać powoli po łyżce cukru, po każdej dokładnie miksując. Po ostatniej łyżce cukru miksować jeszcze 3-4 minuty, dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka (wyjąć wcześniej laski cynamonu i goździki). Na wierzch wyłożyć bezę, obsypać migdałami. Piec kolejne 25-30 minut w temperaturze 180oC.

szarlotka z chrupiącą bezą beza jabłka cynamon goździki kruche ciasto z jabłkami i bezą

Smacznego :)

sobota, 18 października 2014, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/18 16:49:52
Ja dzisiaj też upiekłam ciasto z bezą ale trudno powiedzieć o niej, że jest krucha:)
-
2014/10/18 18:38:34
Wiosenko, szarlotka z taką słodką pianką tez jest pyszna ;)
-
2014/10/18 22:06:44
zgadzam się w 100% że najlepiej masę jabłkową samemu zrobić, mnie najgorzej wychodzi masa bezowa, nie wiem czemu nie robi się chrupiąca i cała się ciągnie, co robię nie tak ?
-
2014/10/18 22:38:16
Mniam, pysznie się zapowiada!
-
2014/10/19 16:55:28
Maciek, może złe proporcje? Zła temperatura? Powodów może być wiele...
-
2014/10/19 19:50:47
U mnie też dzisiaj było ciast z jabłkami i bezą. Było słodkie na maksa :)
-
2014/11/02 08:44:53
Uwielbiam szarlotki ... taka z beza to mercedes wśród szarlotek:)
-
Gość: Ulcia, *.gdynia.mm.pl
2015/06/26 13:48:33
Dzień dobry, piekłam dzisiaj szarlotkę na urodziny taty i niestety, spód mi mocno rozmiękł i ciasta nie da się pokroić. Posypałam dodatkowo blat bułką tartą przed nałożeniem jabłek ale to nic nie dało :(
-
2015/06/26 14:38:53
wszystko zależy od jabłek... Jeśli puszczą dużo soku, może się tak zdarzyć.
Można ewentualnie dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej do masy jabłkowej. Jabłka są różne, i mi się tak czasem zdarza, także polecam spróbować raz jeszcze :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi