Blog > Komentarze do wpisu

Konfitura pomarańczowa

Prosiliście o nią wiele razy! Czekałam tylko na czas kiedy pomarańcze są najsmaczniejsze i przy okazji najtańsze, który właśnie nastąpił ;) Prawda jest taka że albo kocha się ją bez pamięci, albo nie znosi.. Jest charakterystyczna w smaku, czuję się lekką gorycz która mimo dokładnego pozbycia się albedo, powstaje ze skórek. Powiem Wam szczerze, że tak jak kupnej zjeść nie dałam rady.. tak moja wersja okazała się dla mnie naprawdę bardzo smaczna, także chyba warto spróbować ;)

 marmolada pomarańczowa

Ważne jest aby dobrze sparzyć owoce i porządnie wyszorować. Pomarańcze należy również dobrze oczyścić z białej części, inaczej konfitura będzie miała dużo goryczy w sobie. Jej przygotowanie nie potrwa długo, więc nawet jeśli Wy za takimi smakami nie przepadacie, może znacie kogoś kto ucieszyłby się z takiego upominku? :)

Składniki:

  • 6 sporych pomarańczy
  • 2 szklanki cukru
  • 4 goździki
  • kilka plasterków imbiru
  • sok z połowy soczystej cytryny

 

Wykonanie:

Pomarańcze porządnie wyszorować i sparzyć. Trzy pomarańcze obrać ze skórki, bardzo cienko, bez białej części (ja zrobiłam to ostrą obieraczką do warzyw).
Każdą pomarańczę przekroić na ćwiartki. Wykroić miąższ, również bez białej części. Z tego co na skórce pozostało, wycisnąć sok do garnka.
Miąższ pokroić w drobną kostkę, dodać do soku. Dodać również sok z cytryny, goździki i imbir, zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu około godziny, półtorej, aż konfitura odparuje. Najlepiej po godzinie nałożyć trochę konfitury na łyżkę i wsadzić na parę chwil do lodówki, jeśli stężeje, można zakończyć proces gotowania.

Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonego słoiczka i zapasteryzować, tylko jeśli ma postać dłużej.

marmolada pomarańczowa konfitura świąteczna orange jam

Smacznego :)

poniedziałek, 01 grudnia 2014, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/01 08:45:35
Ale pysznie wygląda. Muszę zrobić:)
-
2014/12/01 09:23:13
polecam! :)
-
Gość: ann, *.debica.mm.pl
2014/12/01 11:29:29
a czy skórkę też dodajemy do konfitury
-
2014/12/01 15:06:17
Moja mama smażyła ostatnio, u mnie dopiero w planach.
-
2014/12/01 17:25:59
domowa konfitura to dopiero rarytas :)
-
2014/12/01 23:42:33
czy do szorowania używasz jakiś preparatów? czy pomarańcze muszą być eko?
nie mogę doczekać się spróbowania takiej konfitury pełnej aromatów
-
2014/12/02 18:23:22
ann, tak
konradhudas, najlepsza opcja to eko pomarańcze, ale nie każdy ma do nich dostęp. Ja kupiłam zwykłe, wyszorowałam gąbką do zmywania tą szorstką częścią, potem sparzyłam i ponownie wyszorowałam.
-
2014/12/02 19:37:52
Uwielbiam ten gorzkawy posmak pomarańczowych dżemów czy konfitur ... ten przepis to prawdziwa perełka
-
2014/12/02 19:38:09
Pięknie wygląda. Cudowny kolor. Uwielbiam pomarańczową konfiturę. :)
-
2014/12/02 20:48:31
Uwielbiam pomarańczowe konfitury, chyba się skuszę :)
-
2014/12/03 13:50:27
Teraz jest już prawie zima więc konfitury przydadzą się jak najbardziej. Ja już nazbierałem wszystkie potrzebne mi konfitury i teraz będzie czas, żeby je powoli pałaszować. Jednak powiem szczerze, że nie mogę się doczekać lata, kiedy wszystko jest takie lepsze. W lecie wydaje mi się, że życie jakoś inaczej płynie. Zima jest dobra, ale jak wyjdzie się wieczorem, na miasto to prawie nikogo nie ma. Ja mieszkam w małej miejscowości więc może tylko w takich tak bywa.
-
2014/12/03 20:58:30
Pawel, konfitura to tylko namiastka lata.. ale lepszy rydz niż nic ;) Każda pora roku ma swoje uroki, trzeba je tylko dostrzec ;) Pozdrawiam serdecznie!
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi