Blog > Komentarze do wpisu

Andruty - domowe wafle

Deser znany od wieków. Szybki prosty.. i tani. Z jednej porcji wychodzi sterta pysznych wafelków. Odmiękają, nie zaprzeczam.. ale w tym przypadku W OGÓLE nie jest to ich wadą, a wręcz zaletą :) Uwielbiam je, a Wy?!

andruty - domowe wafelki

Do ich przygotowania użyłam domowego dżemu z czarnej porzeczki, ale tak naprawdę sprawdzi się każdy lekko kwaskowy dżem. Nie nakładajcie też grubej warstwy kajmaku ani dżemu, wystarczy dosłownie delikatnie posmarować aby wafle się skleiły. Zresztą.. co ja będę Wam tłumaczyć, na pewno doskonale wiecie o co chodzi ;)

Składniki:

  • 1 paczka andrutów/suchych wafli
  • 1 mała puszka masy krówkowej
  • 1 nieduży słoik gęstej konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki

 

Wykonanie:

Pierwszy wafel wysmarować cienką warstwą masy kajmakowej, przyłożyć drugim i lekko docisnąć (ale ostrożnie, aby nie popękały). Wyłożyć cienką warstwę dżemu i ponownie docisnąć lekko waflem. Następnie kolejna warstwa kajmaku i znowu dżem. Całość najlepiej lekko docisnąć na kilkanaście minut - ja układam na waflach deskę drewnianą, a następnie dociskam książką.

Kiedy dobrze się skleją, pokroić ostrym nożem.

andruty - domowe wafelki tani szybki prosty deser

Smacznego :)

wtorek, 17 lutego 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/17 11:18:06
Smak dzieciństwa:)
-
Gość: , *.red-83-60-202.dynamicip.rima-tde.net
2015/02/17 18:36:46
Twój pomysł jest świetny. Ja tez lubię robić domowe wafle, ale masę robię sama, na bazie mleka w proszku.
-
2015/02/17 20:35:38
Lubię bardzo. :)
-
2015/02/19 22:15:16
Uwielbiam :) zawsze będą mi się kojarzyły ze smakiem dzieciństwa, który odtwarzam do dziś...zamiast gotowej masy robię domową czekoladę, którą przekładam wafle na przemian z powidłami śliwkowymi...pychotka ;)
-
2015/02/23 20:34:21
Uwielbiam takie wafelki, są najlepsze na świecie ... choć połączenia kajmak - dżem nie znam:)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi