Blog > Komentarze do wpisu

Chałka marcepanowa

Kto z Was zjadłby taką bułę na śniadanie? Z grubą warstwą prawdziwego masła lub domowym dżemem? Porcja jest duża! Wystarczy też na tosty francuskie pachnące pomarańczą. Mimo że z przepisu wychodzą dwie duże chałki.. uwierzcie mi że to wcale nie jest za dużo ;)

Chałka marcepanowa

Jedliśmy je dwa dni, trzeciego dnia zostało trochę na wspomniane wyżej tosty francuskie :) Porcja wydaje się duża, ale chałka jest tak pyszna, że znika błyskawicznie! Nie polecam zmniejszać proporcji ;)
Jedna tylko prośba... Nie dosypujcie zbyt dużo mąki... Ciasto powinno się trochę kleić, ale dzięki temu będzie baaardzo puszyste, warto się pomęczyć ;)

źródło: klik- z moimi zmianami

Składniki: 

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 14g drożdży instant 
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka
  • ok. 1 kg mąki (może wyjść ciut mniej)
  • 2 łyżeczki soli
  • spora szczypta mielonych goździków
  • spora szczypta kardamonu
  • 5 dużych jajek
  • 2/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub amaretto
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Nadzienie:

Kruszonka:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej (z górką)
  • 4 płaskie łyżki cukru



Wykonanie:

Rozpuścić drożdże w mleku, dodać łyżeczkę cukru, przykryć o odstawić aż zacznie 'bąbelkować' (potrwa to pewnie około 10 minut).

W między czasie wymieszać mąkę (nie całą, odłożyć 2/3 szklanki), sól, przyprawy. Roztopić masło. W osobnej misce jaka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać podrośnięty zaczyn, ekstrakt, amaretto, suche składniki i roztopione masło. Wymieszać, ciasto powinno być lekko klejące, ale jeśli bardzo się klei dodawać stopniowo odłożoną mąkę. Wyrobić ręcznie około 10 minut, w robocie wystarczy 5-6 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1-1,5h).

W między czasie masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo pokruszony marcepan. 

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, podzielić na dwie części. Jedną szczelnie przykryć, drugą rozwałkować na duży prostokąt ok. 25/30cm. Wyłożyć połowę masy migdałowej, równo rozsmarować. Zawinąć rulon wzdłuż dłuższego boku.

Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia złożyć rulon w ślimak, lekko podkładając pod spód końcówkę. Przykryć, odstawić na pół godziny. Analogicznie postąpić z drugą  częścią.W między czasie przygotować kruszonkę. Zmiksować wszystkie składniki w malakserze lub wyrobić ręcznie.

Wyrośnięte chałki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Posypać kruszonką. Piec około 40 minut w temperaturze 170oC.

Chałka marcepanowa

Smacznego :)

niedziela, 08 lutego 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/08 12:51:11
Ja bym zjadła!!! Z największą ochotą. Oczywiście ze świezym masłem i powidłami ze śliwek... Mniam!!!!!
-
2015/02/08 20:40:19
Wygląda wspaniale. Do tego szklanka mleka i śniadanie gotowe.
Pozdrawiam
-
2015/02/09 16:59:59
Taka chałka musi wspaniale z kawą smakować! :)
-
2015/02/10 11:11:34
Witam, czy podana ilość drożdży jest wystarczająca?
-
2015/02/10 11:22:03
powinno być 14g drożdży. Pozdrawiam.
-
2015/02/10 12:43:49
To musi być pyszne:) Porywam przepis:)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi