Blog > Komentarze do wpisu

Eklerki kawowe

Eklerki pojawiły się na blogu na początku jego historii (daaaawno temu, w 2010 roku), była to jednak klasyczna wersja. Dzisiaj mam dla Was nieco inną, kawową. Eklerki są chrupiące, krem delikatny i niezbyt słodki. Całość smakuje naprawdę wybornie! :)

eklerki kawowe

Przy pieczeniu pamiętajcie aby nie wyciągać ciastek zbyt wcześnie z piekarnika, jeśli bowiem się nie dopieką, opadną po wyjęciu z piekarnika. Powinny piec się około 20 minut, w tym czasie stać się chrupiące i rumiane. Krem jest dość mocno kawowy, aksamitny, nie ścina się mocno. Dla osoby która kocha kawę (to ja!), to z pewnością deser idealny! Polecam! :)

Składniki:

na ciasto parzone:

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 50g masła
  • spora szczypta soli
  • 1/2 szklanka mąki
  • 2 jajka

na krem:

  • 1,5 szklanki mleka'
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • połowa laski wanilii
  • 100g masła + 2 łyżki cukru drobnego lub pudru
  • 1 mocne espresso lub 1 spora łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 2 łyżkach wody

na polewę:

  • 50g czekolady
  • 50g śmietanki 30-36%
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

Wykonanie:

Ciasto: Mleko, wodę, masło, cukier i sól podgrzewać aż masło się rozpuści. Kiedy zacznie wrzeć dodać mąkę energicznie mieszając drewnianą łyżką, tak aby nie zrobiły się grudki. Przestać mieszać kiedy masa zbije się w kulę i będzie odchodziła od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie masę zmiksować z jajkami, dodając powoli jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując.
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą dużą końcówką. Wyciskać eklerki długości około 8-10cm. Piec około 20 minut w temperaturze 190oC. Wystudzić.

Krem: Do rondelka wlać szklankę mleka, dodać cukier. Laskę wanilii przekroić na pół, wydążyć ziarenka, dodać do mleka (laskę można dodać do ekstraktu waniliowego). Zagotować. W osobnym naczyniu trzepaczką wymieszać pozostałe mleko, żółtka i obie mąki. Wlać mieszankę do gotującego się mleka. Mieszać intensywnie aż masa stanie się gęsta jak budyń. Pogotować chwilę, a następnie zdjąć z ognia, przykryć szczelnie folią i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać powoli wystudzony budyń na przemian z kawą. Zmiksować na gładki krem.

Polewa: śmietankę doprowadzić do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i kawę. Mieszać do chwili uzyskania lśniącej polewy.

Eklerki przeciąć ostrym nożem na pół. Górną część posmarować pędzelkiem polewą, odłożyć. Na dolną część nałożyć krem, łyżką, lub wyciskając z worka cukierniczego. Przykryć górną częścią.

Przechowywać w lodówce.

eklerki kawowe eklery z kawą deser dla kawosza

Smacznego :)

środa, 25 lutego 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/25 13:33:35
Mniamm.... uwielbiam :)
-
2015/02/25 13:57:36
Muszę przyznać, że naprawdę fajnie wyglądają te eklerki, na fotografii. Ja jednak ostatnio zaczynam się odpędzać od słodyczy. Wprawdzie jeszcze tak do lutego mogłem sobie pozwolić, na łakocie, ale teraz postanowiłem dbać, o formę. Jednak jak będe miał chwilę słaności w swoich postanowieniach to postaram się ich spróbować.
-
2015/02/25 21:40:44
Ooo, takie eklery to by mi do gustu przypadły. Nie przepadam za bardzo słodkimi deserami, po których najchętniej wypiłbym hektolitry wody, bądź gorzkiej kawy. Nie pomyślałem, żeby zrobić eklery właśnie w takiej "mniej słodkiej" wersji bo zapewne taki właśnie jest krem z dodatkiem kawy. Do tego polewa z deserowej czekolady, pyszności!
-
2015/02/25 21:49:42
Wyglądają pięknie !
-
2015/02/25 21:57:14
Jan, jedna eklerka nie zaszkodzi ;)
-
2015/02/25 23:10:15
Obłędne. Nigdy sama nie próbowałam ich piec.
-
2015/02/26 11:55:27
Kawy nie lubię, ale kawowe ciasta, desery itp uwielbiam:) ... cudeńka:)
-
2015/02/28 13:54:32
To jeden z moich ulubionych smakołyków z dzieciństwa. Też czasem robię do niedzielnej herbatki.
Pozdrawiam
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi