Blog > Komentarze do wpisu

Maślane, lukrowane ciasteczka walentynkowe

Piekąc ciasteczka z dżemem malinowym, upiekłam przy okazji kilka ciasteczek do polukrowania lukrem królewskim. Pomysł podpatrzyłam tutaj, i powiem Wam szczerze nie mogłam się im oprzeć :) Czyż nie wyglądają uroczo? Zapakowane w foliowe woreczki z wstążeczką będą wspaniałym słodkim upominkiem dla najbliższych, nie tylko z okazji Walentynek :)

maślane, lukrowane ciasteczka walentynkowe

Przepis na lukier królewski podawałam Wam już jakiś czas temu. Może się Wam wydawać że lukrowanie jest trudne, ale muszę Was wyprowadzić z błędu. Jest łatwe, a jedynie czasochłonne, także tylko dla cierpliwych ;) Myślę jednak że czasem dla dobrego efektu trzeba się namęczyć, i moim zdaniem, ten właśnie efekt jest tego warty ;)

Składniki:

  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

dekoracja:

  • lukier królewski niebieski, biały, brązowy, czarny

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem. Wyroić szybko, uformować kulę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm, można lekko podsypywać mąką, aby ciasto nie przyklejało się do blatu. Wycinać foremką do ciastek serduszka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i od razu piec w temperaturze 180oC około 10 minut. UWAGA! należy cały czas obserwować ciastka. Należy je piec TYLKO do chwili kiedy boki zaczną się robić rumiane. Wyjąć wtedy blachę w piekarnika, ostrożnie zdjąć papier z ciasteczkami z blachy i pozwolić im wystygnąć całkowicie.

Lukier królewski w kolorze niebieskim, białym, brązowym i pomarańczowym przełożyć do woreczka cukierniczego zakończonego tylką z małą dziurką, lub po prostu z delikatnie odciętym rogiem. Lukier powinien mieć konsystencję tzw. floody, czyli lekko lejący.

1. Białym lukrem zrobić krawędzie na jednej połowie ciasteczka, a następnie je wypełnić. Wyrównać lukier potrząsając ciasteczkiem, większe nierówności można usunąć wykałaczką. Odłożyć ciasteczko na kilkanaście minut.

instrukcja lukrowania ciasteczek na walentynki

2. Po tym czasie polukrować drugą część niebieskim lukrem, analogicznie jak poprzednią, odłożyć ponownie na kilkanaście minut.

instrukcja lukrowania ciasteczek na walentynki royal icing cookies

3. Pomarańczowym lukrem zrobić dzióbek na niebieskiej stronie. Na białej, tylko górną cześć dzióbka. Brązowym lukrem zrobić gałązki. Białym i niebieskim, skrzydełka. Odłożyć na godzinę.

instrukcja lukrowania ciasteczek na walentynki royal icing cookies

4. Pomarańczowym lukrem wycisnąć nóżki i drugą część dzióbka na białej części. Odłożyć na kilka godzin. Na koniec, po dokładnym wysuszeniu, spożywczym flamastrem narysować oczka.

maślane, lukrowane ciasteczka walentynkowe Walentynki lukier królewski

Smacznego :)

sobota, 14 lutego 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/14 13:29:04
Jakie słodziutkie te ciastka :D tzn. nie próbowałam, ale wyglądają rewelacyjnie. Tez takie chcę.
-
2015/02/14 23:34:08
Cudowne serduszka, pięknie , pomyslowo udekorowane. :)
-
2015/02/16 13:21:36
Kasiu to najbardziej urokliwe ciasteczka jakie w życiu widziałam:) ....
-
2015/02/21 13:57:45
Świetny pomysł na ciasteczka. Pozdrawiam
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi