Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek czekoladowy

Do przygotowania tego mazurka wykorzystałam przepis na mus czekoladowy. Wiedziałam że wyjdzie pysznie, i nieskromnie powiem że się nie myliłam ;) Mazurek czekoladowy to od dzisiaj mój numer 2 (cóż.. klasyczny kajmakowy zawsze na pierwszym miejscu ;). Jest obłędnie pyszny!

 mazurek czekoladowy

Przygotowałam go razem z Najsmaczniejsze.pl. Myślą przewodnią był oczywiście mazurek czekoladowy. Nie dziwi mnie już to że zawsze wychodzi nam zupełnie co innego.. ale zabawa i tak jest przednia ;) Ja przygotowałam wysoki mazurek z musem, Agnieszka kolorowe mazurki które dekorowały dzieci. Polecam Wam obie wersje :)

Składniki:

na spody:

  • 100g masła
  • 140g mąki
  • 10g kakao
  • 1 duże żółtko lub 2 mniejsze
  • 50g cukru pudru

mus czekoladowy:

  • 2 żółtka
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 40g cukru
  • 250g śmietanki



Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem. Wyroić szybko, uformować kulę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąc, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30/23cm. Obciąć brzegi, podzielić ciasto na 3 blaty, krojąc wzdłuż dłuższego boku - tak aby wyszedł wąski, podłużny mazurek, każdy o wymiarach mniej więcej 10/23cm. Z resztek można przy okazji upiec 2-3 kruche babeczki.

Blaty ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika do 180oC. Wstawić spody na ok. 10 minut - uwaga, szybko się rumienią a na czekoladowym spodzie można przeoczyć moment zbyt mocnego przyrumienienia. Wystudzić.

Mus: Śmietankę ubić na sztywno. Żółtka (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na puszystą masę. W między czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Jeszcze lekko ciepłą czekoladę dodać do żółtek, energicznie wymieszać, dodać śmietankę i rózgą (nie łyżką) energicznie mieszać aż masa całkowicie się połączy, nie dłużej. Wstawić na kilka minut do lodówki, aby lepiej się przekładało blaty.

Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 musi czekoladowego, przykryć drugim blatem, wyłożyć kolejną porcję musu i ponownie nakryć blatem. Pozostałym kremem wysmarować wierzch mazurka i wycisnąć z worka cukierniczego z dekoracyjną końcówką brzegi (można też tego nie robić, a całą porcję musu wysmarować górę i boki mazurka, a następnie dowolnie udekorować).

Dowolnie udekorować. U mnie bazie z paluszków i migdałów maczanych w czekoladzie. Przed krojeniem dobrze schłodzić, najlepiej kilka godzin.

mazurek czekoladowy najlepszy mazurek przepisy na święta wielkanoc przepisy wielkanocne

Smacznego :)

sobota, 28 marca 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/28 14:15:21
pięknie udekorowany!
-
2015/03/29 08:57:10
Kasiu ślicznie udekorowany ten mazurek i przyznam się, że pierwszy raz widzę taki wysoki mazurek.:)
-
2015/03/29 18:30:41
Wygląda to na prawdę apetycznie, aż zazdroszczę tym którzy to potem jedli :P Ale z tej zazdrości sama spróbuje to wykonać, przepis nie wydaje sie bardzo trudny w wykonaniu więc mam nadzieje że podłam temu zadaniu, choć przyznam nie jestem dobrą kucharką :P Ale czego się nie robi dla słodyczy ? ;) Pozdrawiam :)
-
2015/03/30 08:34:00
Jolu, a ja takie lubię bardzo :)
Monika, podołasz na pewno :)
-
Gość: msz, *.dynamic.chello.pl
2015/03/30 12:34:23
Wygrał u mnie casting na przepis do zrobienia na święta :)

Tylko powiedz, jak jest w przechowywaniem? Ile dni wcześniej można go zrobić żeby to miało sens?
-
2015/03/30 14:31:04
myślę że jak przygotujesz go w piątek wieczorem, albo w sobotę rano, to będzie ok. Tylko dobrze byłoby przykryć np. jakimś pojemnikiem lub folią jak już mus stężeje, ponieważ lekko wysycha z wierzchu.Na pierwszym zdjęciu widać lekkie pęknięcia, to brak przykrycia :) Poza tym masa lubi przejmować zapachy lodówkowe, więc tym bardziej polecam przykryć :) Jestem pewna że Wam posmakuje! Jest pyszny :)
-
Gość: msz, *.dynamic.chello.pl
2015/04/04 11:21:21
No to popełniłam - jak dla mnie za dużo kalorii, ale powinnam się domyślić po składnikach. W smaku za to przepyszny - dzięki za przepis :)

Nie wiem czy można tu linki wstawiać, ale wygląda tak: lh5.googleusercontent.com/-yYRFCGYhsV4/VR-scE5ptUI/AAAAAAAAUdI/qgPsGHwiAkA/s630/DSC_0116.jpg
-
2015/04/06 19:52:57
Cudnie wyszedł :) dziękuję za zdjęcie :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi