Blog > Komentarze do wpisu

Tort malinowy na Dzień Kobiet, z różami

Zbliża się nieubłaganie Dzień Kobiet! A kobiety jak wiadomo, najbardziej kochają słodycze... i kwiaty ;) Dlatego dzisiaj połączenie tych dwóch kobiecych westchnień. Tort malinowy udekorowany świeżymi różami. Delikatny, puszysty i lekki. Hmm.. tylko czy któryś mężczyzna skusi się na przygotowanie takiego ciasta dla swej wybranki? Tego Wam moje Drogie życzę ;)

 Tort malinowy na Dzień Kobiet, z różami

Jeśli jednak się nie uda.. Proponuję przygotować go sobie samodzielnie, i to niekoniecznie na Dzień Kobiet. Świetnie sprawdzi się też jako tort imieninowy, urodzinowy czy ot tak, bez okazji, jak to było u nas :) Do wykonania ciasta użyłam przepis na biszkopt wysoki który pokazywałam Wam całkiem niedawno. Podaję go dla ułatwienia raz jeszcze, a po film z jego przygotowania zapraszam bezpośrednio do wpisu o biszkopcie. Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne, także zachęcam do zrobienia :)

Składniki:

biszkopt:

  • 6 dużych jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem malinowy:

  • 350ml śmietanki 30-36%
  • 200g malinowego puree (malin przetartych przez sito - można użyć mrożonych)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 łyżka z lekką górką żelatyny

wierzch:

  • 150g mascarpone
  • 150ml śmietanki 30-36%
  • 3 łyżki cukru pudru

 Tort malinowy na Dzień Kobiet z różami przepisy na dzień kobiet

Wykonanie:

biszkopt: Dno foremki o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odciąć spory kawałek papieru, złożyć na pół. Wyłożyć nim boki tortownicy.
Całe jaja rozbić do miski, dodać cukier. Miksować na wysokich obrotach aż masa stanie się gęsta i puszysta. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, delikatnie wymieszać - dobrze jest jedną ręką przesiewać, drugą od razu mieszać, dzięki temu będziecie mieli pewność że nie powstaną grudki.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec około 45-50 minut. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone. Wystudzić.

krem: żelatynę zalać wodą - tylko tylko aby się nakryła. Odstawić na parę minut. W między czasie zagotować mus (nie gotować, tylko doprowadzić do pierwszego bulgotania). Zdjąć z ognia, dodać żelatynę. Mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać wystudzony mus malinowy, wymieszać łyżką.

Wystudzony biszkopt przekroić na 4 równe blaty. Blaty przełożyć kremem (jeśli jest za rzadki, odstawić na parę chwil do lodówki). Owinąć delikatnie folią aby nie obsechł i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie zmiksować na gęsty krem mascarpone, śmietankę i cukier. Wysmarować boki ciasta. Górę udekorować umytymi o osuszonymi 'główkami' róż, układając je dookoła. Schłodzić.

Tort malinowy na Dzień Kobiet z różami przepisy na dzień kobiet róże świeże kwiaty dekoracja tortu

Smacznego :)

czwartek, 05 marca 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/05 10:49:26
Cudo! Wygląda obłędnie!
-
2015/03/05 11:08:00
Mniam zjadłabym chętnie
-
Gość: piegusek1976, *.tonetic.pl
2015/03/05 12:23:24
śliczny!
-
2015/03/05 12:27:05
jest naprawdę pyszny. Delikatny, lekko słodki - pycha! Polecam gorąco :)
-
2015/03/05 15:20:09
Jest cudowny! Wygląda delikatnie i smacznie. tak kobieco. Wspaniały.
Pozdrawiam :)
-
2015/03/05 19:39:43
Przesliczny!
Poprosze nawet codziennie, bez okazji!
:)
-
2015/03/05 20:48:30
Zazdroszczę tych idealnie równych warstw.
p.s. wiedziałam, że to nie jest patera, po prostu wiedziałam ;)
-
2015/03/05 21:04:16
a no nie patera ;) ale ciiii :P
-
2015/03/06 00:47:30
Idealny! Piękny i na pewno przepyszny! :)
-
2015/03/06 20:54:09
taki prosty a jaki elegancki;
-
2015/03/07 07:26:22
Kochana tort idealny na świetowanie jutrzejszego dnia .... ja zaraz też się za torcik zabieram:)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi