Blog > Komentarze do wpisu

Bezglutenowa babka czekoladowa

W święta nie zapominamy o bezglutenowcach, bądź też o tych co glutenu unikają. Bezglutenowa babka czekoladowa. Piaskowa, taka do kawy lub herbaty. Dodatkowo dodałam do niej czekoladowe groszki i skórkę pomarańczową. Puszysta i delikatna, warta upieczenia :)

Bezglutenowa babka czekoladowa

Do jej wykonania potrzebować będziecie kilka mąk, ale myślę że nikt z ich dostaniem problemu miał nie będzie. Zresztą, babka warta tego zachodu ;) A za wspólne pieczenie dziękuję Karolinie z CaKake, maniaczki zdrowych słodkości :) Nie będę skromna jeśli powiem że cudne nam te babki wyszły, ale tak właśnie było ;) Polecam ;)

źródło: Kuchnia Polska bez pszenicy. M. Szloser W. Gąsiorowska, z moimi małymi zmianami

Składniki:

  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego lub zwykłego)
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 100 g masła
  • 60 ml mleka
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 5 jajek
  • 150 g ksylitolu, ew. cukru drobnego
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60g czekoladowych kropelek lub posiekanej czekolady

polewa czekoladowa:

  • 80g śmietanki 30%
  • 100g czekolady gorzkiej
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

 Bezglutenowa babka czekoladowa przepisy bez glutenu przepisy na wielkanoc

Wykonanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia o sodą. Masło utrzeć z cukrem/ksylitolem, dodać mleko i roztopioną czekoladę. Zmiksować do połączenia składników. Odstawić.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier. Do dobrze ubitej masy dodać żółtka, a następnie na przemian mąkę i masę maślano-czekoladową. Ucierać tylko do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominem (ok. 24cm), dobrze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką, kaszą manną lub mąką (jeśli forma jest silikonowa, pominąć). Ciasto wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175oC, piec około 40-50 minut. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Odstawić do wystudzenia w formie.

Czekoladę wraz ze śmietanką podgrzewać w rondelku do chwili kiedy masa stanie się gładka, mieszając co jakiś czas. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, polać polewą (ja odstawiłam na parę minut aby zgęstniała trochę), posypać skórką.

Bezglutenowa babka czekoladowa przepisy bez glutenu przepisy na wielkanoc

Smacznego :)

czwartek, 02 kwietnia 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/04/02 22:33:07
A ja już chciałem zrezygnować ze słodkości na Wielkanoc (niestety - gluten nie dla mnie) bo sprawdzonych przepisów na słodycze niestety nie mam :( Myślę, że na takie cudeńko to i ci, którzy glutem jedzą się skuszą na kawałeczek albo dwa. Ślinka już mi cieknie :) Pozdrawiam i radosnych świąt życzę :)
-
2015/04/03 12:20:40
No tak, coraz więcej problemów z glutenami. Moja rodzina z roku na rok ma z tym problem. Więc chyba się skuszę na produkcję tej babeczki :) Wesołych!
-
2015/04/03 13:06:26
również życzę Wam cudownych świąt i oczywiście samych udanych wypieków :)
-
2015/04/03 17:15:20
Wygląda na bardzo wilgotną, a takie uwielbiam:) ... a wyszły Wam piękne, to prawda:). Zdrowych i wesołych Świąt Kasiu:)
-
2015/04/03 19:38:03
Jolu, wilgotna to ona nie jest, to piaskowa baba, najlepsza do kubka kawy lub herbaty :)
-
2015/04/08 22:00:09
Zrobiliśmy ten przepis na święta i naprawdę jest pyszna. Polecam ten przepis!
-
2015/04/09 08:44:59
twojciech83, super! Bardzo dziękuję za komentarz :)
-
2015/04/14 14:33:21
Wygląda naprawdę smacznie i zapewne też tak smakuje :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi