Blog > Komentarze do wpisu

Rafaello na biszkopcie

Przepyszne ciasto dla wielbicieli kokosu. Rafaello na biszkopcie to alternatywa dla chyba częściej przygotowywanego, rafaello na krakersach (które zresztą również bardzo lubię). Lekki biszkopt, krem na bazie śmietanki i mascarpone, i mnóstwo wiórek kokosowych! Najlepsze jest następnego dnia po przygotowaniu. Polecam, jest naprawdę pyszne!

 Rafaello na biszkopcie

W wersji dla dorosłych można nasączyć biszkopt likierem kokosowym, aby nie za mocno ;) Biszkopt powinien być tylko delikatnie wilgotny. Ciasto jest proste i szybkie do przygotowania, warto upiec chociażby na zbliżający się weekend :)

Składniki:

na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:

  • 700g śmietanki kremówki
  • 250g mascarpone
  • 2 tabliczki białej czekolady (po 100g)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 150g wiórek kokosowych + trochę do posypania po wierzchu

nasączenie:

  • 1/2 szklanki zaparzonej chłodnej herbaty
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • troszkę cukru do smaku

 Rafaello na biszkopcie szybcie ciasto na biszkopcie ciasto kokosowe ciasto z wórkami kokosowymi z kremem

Wykonanie:

Biszkopt: jajka ubijać z cukrem aż masa stanie się sztywna, jasna i błyszcząca. Dodać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 30/20cm. Piec około 30 minut w temperaturze 160oC. Po upieczeniu odstawić biszkopt do przestudzenia.

Krem: Czekoladadę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. W misce umieścić śmietankę, mascarpone i cukier. Miksować aż masa stanie się sztywna, a następnie wlewać jeszcze lekko ciepłą czekoladę, cały czas miksując. Miksować tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe.

Wymieszać wszystkie składniki nasączenia.

Wystudzony biszkopt przekroć na dwa równe blaty. Dolny blat równomiernie nasączyć połową onczu. Wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem i lekko docisnąć aby krem się dobrze rozłożył (najlepiej robić to w formie w której piekł się biszkopt). Nasączyć drugi blat, wyłożyć resztę kremu, wyrównać i obsypać wiórkami wierzch. Wstawić ciasto do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, a nawet po nocy spędzonej w lodówce.

Rafaello na biszkopcie szybcie ciasto na biszkopcie ciasto kokosowe ciasto z wórkami kokosowymi z kremem

Smacznego :)

piątek, 17 kwietnia 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/04/18 10:33:52
Wygląda perfekcyjnie:) No i te wisienki dodają uroku. Rafaello do tej pory robiłam zawsze na herbatnikach-pora to zmienić:) Pozdrawiam!
-
2015/04/18 12:04:51
Kasiu kusisz strasznie. Uwielbiam rafaello domowe.
-
2015/04/19 12:04:07
Kasiu uwielbiam kokos, a takie ciacho to właśnie wciągnęłabym z filiżanką gorącej herbaty:)
-
2015/04/19 22:24:31
Jolu, robi się raz dwa, także polecam ;)
-
Gość: , *.adsl.szeptel.net.pl
2015/11/07 17:33:36
śmietanki i serek mascarpone zwarzyly się. nie wiem czemu. Robiłam tak jak napisane.
-
2015/11/09 08:24:32
różnica temperatur? Nie świeża śmietanka? Za szybkie ubijanie? Powodów może być wiele, trudno powiedzieć.. :(
-
Gość: goscccc, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/11/13 13:44:43
Co znaczy rozpuscic czekolade w kapieli wodnej ?? Wsadzic ja w opakowaniu do goracej wody ? Jaka ilosc wody ?
-
2015/11/13 15:25:44
To znaczy połamać czekoladę, włożyć do metalowej miski, miskę postawić na garnku z parującą wodą i mieszając, czekać aż się rozpuści pod wpływem ogrzewania miski parą :)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2016/01/17 18:48:24
Witam czy to normalne,że po dodaniu wiórek masa jest wodnista?
-
2016/01/17 22:16:56
raczej nie jest to wina wiórek. Może po prostu masa się zważyła?
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi