Blog > Komentarze do wpisu

Jagielnik z frużeliną wiśniową

Sernik bez sera. Zamiast sera jest kasza jaglana (stąd jagielnik), a właściwie jaglany mus z mleczkiem kokosowym. Całość o bardzo kremowej i (wbrew pozorom) lekkiej konsystencji. Pyszny.. również na zimno, choć dla mnie najlepszy podgrzany lekko w mikrofali, z lekko ciepłą frużeliną i jeszcze bardziej kremowym wnętrzu. Sernik z kaszy jaglanej podbije Wasze serca :)

jagielnik z frużeliną wiśniową

Zamiast frużeliny wiśniowej możecie użyć świeżych owoców, np. jagód, malin, truskawek czy borówek. Póki co niestety tego typu dobroci brak, więc frużelina sprawdzi się doskonale :) Jedna jeszcze tylko uwaga! Nie pieczcie zbyt długo, straci swoją kremową i delikatną konsystencję!

jagielnik z frużeliną wiśniową, sernik z kaszy jaglanej, sernik bez sera

Jagielnik piekłam razem z Najsmaczniejsze.pl. Obie stwierdzamy że nie ma innej opcji jak chociaż raz go upiec.. chociaż uważam że na jednym razie raczej się nie skończy. U mnie na pewno nie... ;) Dzięki Aga za udane 'spotkanie' w kuchni i mobilizację! :)

źródło: klik, z moimi zmianami

Składniki:

na spód:

  • 100g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 40g masła

na masę jaglaną:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleczka kokosowego (nie wstrząśniętego)
  • 1 szklanka mleka
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • + ew. troszkę mleka jeśli masa jest za gęsta

ponadto:

 jagielnik z frużeliną wiśniową, sernik z kaszy jaglanej, sernik bez sera

Wykonanie:

Kaszę przepłukać wodą, odsączyć na sitku. Wsypać do garnuszka, zalać wodą, zalać mlekiem, oraz wodą kokosową (zlać po prostu przezroczysty płyn z niewstrząśniętej puszki, zostawiając w puszce śmietankę), przykryć i gotować na malutkim ogniu około 15 minut, do miękkości. Zestawić z ognia i odstawić na bok do lekkiego przestudzenia.

Ciasteczka zmiksować drobno, dodać rozpuszczone masło, wymieszać dokładnie. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 18cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Podpiec przez 10 min, aż się spód lekko zezłoci.

Przestudzoną kaszę zmiksować blenderem na gładką masę, jeśli jest za gęsta dodać nieco mleka (ale tylko troszkę). Masa powinna być gęsta jak budyń. Dodać śmietankę kokosową, mąkę i cukier, jeszcze raz dokładnie zblendować. Masę wyłożyć na podpieczony spód, piec około 45 minut w temperaturze 170oC. Pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.

Frużelinę wyłożyć na wystudzony jagielnik.

jagielnik z frużeliną wiśniową, sernik z kaszy jaglanej, sernik bez sera

Smacznego :)

piątek, 15 maja 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/05/15 11:17:21
Muszę w końca taki zrobić! Wygląda pysznie:)
-
Gość: Ela, *.zawiszy.pirx.pl
2015/05/15 12:51:20
czy można zastąpić czymś innym mleczko kokosowe? czy można użyć po prostu więcej mleka? lub mleczka skondensowanego niesłodzonego?
-
2015/05/15 14:23:11
mleczko tak naprawdę nie jest wyczuwalne zbyt mocno. Ja myślę że jak ktoś nie będzie wiedział że tam jest, z pewnością się nie pozna :)
Ale jeśli z innych powodów nie chcesz go użyć, możesz je zastąpić mlekiem lub innym płynem, ale smak będzie już inny. Proponuję wtedy dodać ziarenka wanilii, ekstrakt lub cukier waniliowy aby 'podkręcić' smak.
W zależności od konsystencji płynu jaki dodasz, wlej go mniej lub więcej, do uzyskania gęstości budyniu :)
-
2015/05/15 20:48:04
wygląda po prostu obłędnie!!!
-
2015/05/16 17:34:27
Zbieram się i zbieram, żeby taki upiec... :) Twój wygląda cudownie :)
-
2015/05/17 13:24:50
Jeśli smakuje tak jak wygląda to musze go zrobić:)
-
2015/05/28 16:38:11
Jezu... zakochałam się w nim! Wygląda obłędnie!!! <3

Justyna
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi