Blog > Komentarze do wpisu

Jogurtowiec z truskawkami

Lekki, kremowy, delikatny deser. Masę jogurtową wzbogaciłam skórką z limonki dzięki czemu jest jeszcze bardziej letni i orzeźwiający. Prosty do wykonania, zarówno z mrożonych jak i świeżych truskawek.. na które czekam z niecierpliwością! ;)

 jogurtowiec z truskawkami

Polecam użycie jogurtu w temperaturze pokojowej, dzięki temu będziecie mieli pewność że żelatyna po jego dodaniu nie zetnie się tworząc nieprzyjemne skrzepy. Myślę zresztą że z tym ciastem poradzi sobie każdy.. i każdy z Was nie spocznie na jednym kawałku.. możecie mi zaufać ;)

Składniki:

na ciasto:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia

na masę jogurtową

  • 900g jogurtu naturalnego
  • 100g cukru
  • 1 łyżka waniliowego ekstraktu
  • skórka otarta z połowy limonki
  • 450g truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki żelatyny

wierzch:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • kilka truskawek

 jogurtowiec z truskawkami truskawkowy

Wykonanie:

Jaja ubić z cukrem na gęstą, puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy, wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dno formy o średnicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 170oC. Wystudzić.

Żelatynę zalać zimną wodą, tylko na tyle aby się zakryła i napęczniała. Odstawić. Truskawki zmiksować blenderem na gładką masę, przelać przez sito aby pozbyć się pestek. Podgrzać w garnuszku, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Do gorących truskawek dodać cukier i napęczniałą żelatynę, mieszać do jej rozpuszczenia. Zetrzeć skórkę ze sparzonej limonki, również dodać ją do truskawek. Do przestudzonej lekko masy (może być jeszcze ciepła) dodać jogurt (w temperaturze pokojowej) i ekstrakt. Wymieszać dokładnie. Masę jogurtową wylać na upieczony biszkopt. Wstawić do lodówki aż lekko stężeje z wierzchu.

Galaretkę rozpuścić w 350ml wody. Wystudzić. Truskawki pokroić w plastry. Poukładać je na lekko stężałym jogurtowcu. Zalać cieniutko galaretką i wstawić do lodówki, a kiedy galaretka stężeje, zalać resztą galaretki (dzięki temu truskawki nie wypłyną do góry). Wstawić na kilka godzin do lodówki.

jogurtowiec z truskawkami truskawkowy

Smacznego :)

wtorek, 12 maja 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/05/12 10:23:09
Z pewnością jeden kawałek to za mało:)
-
2015/05/12 16:08:17
bardzo fajny sernik szczegolnie w letnie dni :)
-
2015/05/12 20:52:02
O rany, tyle przepysznych, ulubionych moich truskawek! Aaaa, tak zazdroszczę tego, że sa tam one na zdjęciach. No cóż, ale ja czekam aż będe mogła jeść takie świeże truskawki, z mojego własnego ogródka. Mam małe poletko, także liczę, że z jego plonów kilka ciast uda mi się w tym roku, tego lata upiec. I może jakis dżemik.
-
2015/05/13 10:20:33
Mmm, pysznie wygląda!!!
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi