Blog > Komentarze do wpisu
Domowe mleko kokosoweNiektórzy zastanawiają się po co właściwie robić samodzielnie to, co na wyciągnięcie ręki stoi na sklepowej półce każdego, nawet małego osiedlowego sklepu. Właśnie! Po co? Odpowiedź jest prosta! Bo tak jest zdrowiej, smaczniej i... taniej! Domowe mleko kokosowe właśnie takie jest :) Wyobraźcie sobie moi drodzy że z jednego kokosa otrzymujecie ok. 2 szklanki kokosowego mleka i około 2 szklanki wiórek kokosowych. Cena jednego kokosa? 2-3,50zł. Fakt! To inne mleko niż to z puszki, ale do koktajlu, owsianki, właściwie wszędzie zamiast mleka krowiego, sprawdzi się idealnie. Pamiętajcie tylko aby mocno wycisnąć pulpę, to cały sekret dobrego smaku tego mleka ;) Składniki:
Wykonanie: Wnętrze kokosu pokroić na małe kawałeczki. Zalać wodą z wodą kokosową. Miksować około 2-3 minut, aż wiórki będą lekko wyczuwalne pod palcami. Całość odstawić na pół godziny, a następnie wylać na sito wyłożone gazą. Po kilku minutach odcisnąć bardzo mocno pozostałą na sicie masę. Mleko przelać do słoiczka/butelki, zużyć w ciągu dwóch dni. Wiórki wyłożyć na tacę i równomiernie rozłożyć. Odstawić na kilka dni do obeschnięcia, a następnie zużyć jak kupne wiórki. Smacznego :) czwartek, 25 czerwca 2015, milk_chocolate84
Tagi:
mleko kokosowe
Komentarze
Gość: karmel-itka, *.icpnet.pl
2015/06/25 11:20:10
zwykle robię z wiórków kokosowych, nigdy nie miałam okazji zrobić mleka z całego kokosa. koniecznie muszę spróbować ;)
2015/06/30 10:49:47
Najczęściej spotykam się z mlekiem robionym z wiórków kokosowych, takim z świeżego kokosa jeszcze się nie spotkałam:)
|
O blogu
Spis Wypieków
Spis Dań
Kącik Wiedzy Kulinarnej
![]() ![]() |