Blog > Komentarze do wpisu

Przekładaniec bananowo-truskawkowy

Delikatny biszkopt, krem mascarpone z bananami, truskawki zatopione w galaretce. W skrócie przekładaniec bananowo-truskawkowy ;) Składników może wydawać się co prawda sporo, ale w podanych proporcji wychodzi duża blacha pysznego ciasta! Poza tym ciasto proste do wykonania i wcale nie czasochłonne.

Przekładaniec bananowo-truskawkowy

Polecam najpierw upiec biszkopt i jednocześnie zmieszać galaretkę. Kiedy biszkopt będzie stygł, a potem będziecie go przekładać, galaretka powinna się już ściąć na tyle aby można było wymieszać z nią truskawki i przełożyć na wierzch ciasta. Polecam na zbliżający się (a dla niektórych wciąż trwający ;) ciepły weekend :)

Składniki:

na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na krem:

  • 250g mascarpone
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 łyżeczka (z górką) żelatyny

na nasączenie:

  • 1/3 szklanki zaparzonej mocnej herbaty (np earl grey)
  • 1 łyżka likieru amaretto

ponadto:

  • 4 banany
  • ok. 350g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

 biszkopt z truskawkami z kremem mascarpone

Wykonanie:

Biszkopt: całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy. Delikatnie szpatułką wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do formy o wymiarach 30/20cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w temperaturze 160oC. Wystudzić.

Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzącej wody. Wystudzić, a następnie wstawić do lodówki aż zacznie wyraźnie tężeć.

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na 2-3 minuty. Mascarpone ubić ze śmietanką, cukrem i ekstraktem waniliowym. Żelatynę zalać gorącą wodą (minimalną ilością) i mieszać do rozpuszczenia. Wlać strużką do kremu, cały czas miksując.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć krem, w który następnie powciskać połówki bananów. Przykryć drugim blatem, nasączyć. Tężejącą galaretkę wymieszać z truskawkami, nałożyć owoce na biszkopt. Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.

ciasto biszkoptowe, z truskawkami i galaretka

Smacznego :)

piątek, 05 czerwca 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Ulcia, *.play-internet.pl
2015/06/05 19:17:22
Dzień dobry, czy ciasto to nadaje się na stoły weselne? Tzn. czy nie rozpływa się w wysokich temperaturach? Jak z jego krojeniem?
-
2015/06/08 10:17:05
kroi się w idealne kostki. Można go pozostawić na dłużej w temperaturze pokojowej, ale proponuję dać więcej żelatyny, aby masa była bardziej ścięta.
Pozdrawiam.
-
2015/06/08 12:23:50
Nie tak znów dużo Kasiu ... w sensie składników i wszystkie łatwo dostępne:) ... a ciasto warte grzechu:)
-
Gość: Ulcia, *.play-internet.pl
2015/06/08 12:47:04
Dziekuje za odpowiedz :) mam jeszcze pytanie o dokladna instrukcje, jak dodac zelatyne do masy zeby nie powstaly grudki... Smietanki nie trzeba wczesniej ubijac tak?
-
2015/06/08 18:32:42
Aby nie było grudek należy wlewać żelatynę jeszcze ciepłą, małą strużką cały czas miksując. Żelatynę dodaje się na koniec do masy, czyli już ubitej śmietanki z mascarpone. Pozdrawiam :)
-
Gość: Ulcia, *.gdynia.mm.pl
2015/06/16 23:55:33
Powiem tak... Ciasto przeszło moje oczekiwania... PYSZNE! Wszyscy byli nim zachwyceni! Ładnie się kroiło, nie rozpływało się na stole i wytrzymało świeże 4 dni (jedliśmy je oszczędnie :D, choć banany zaczęły już ciemnieć po 2 dniu). Dziękuję za przepis :)
-
2015/06/17 08:42:13
Ulcia, bardzo się cieszę :) Ciemnienia bananów nie da się niestety uniknąć, ale na smak nie ma to na szczęście wpływu. Dziękuję Ci za komentarz :)
-
2015/06/22 20:23:28
Mniam, wygląda znakomicie :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi