Blog > Komentarze do wpisu

Tarta panna cotta z truskawkami

Truskawki rządzą! W każdej postaci ;) Sezon na nie trwa tak krótko że wykorzystuje je 'na potęgę'! Tarta panna cotta z truskawkami marzyła mi się od dawna. Kruchy spód, delikatna masa z ziarenkami wanilii i słodkie owoce na wierzchu. Wierzę że wiecie jaka jest pyszna ;)

 tarta panna cotta z truskawkami

Tarta jest niezwykle prosta i szybka do zrobienia. Pamiętajcie tylko przy pieczeniu spodu, że zanim forma wyłożona ciastem trafi do piekarnika, musi być dobrze schłodzona. Dobrze schłodzone ciasto nie straci swojego kształtu podczas pieczenia. Poza tym 'bułka z masłem', jestem pewna że się Wam uda, i podbije Wasze serca :)

Składniki:

na ciasto:

  • 50g cukru pudru
  • 100g masła
  • 150g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

na nadzienie:

  • 1 szklanka śmietanki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • połowa laski waniliowej
  • 3 łyżki cukru 

ponadto:

  • kilkanaście ładnych truskawek

 tarta waniliowa z truskawkami

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtko i ekstrakt. Szybko wyrobić ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i spłaszczyć. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć formę na tartę o średnicy 20cm. Ponakłuwać dno widelcem, wstawić do lodówki. W między czasie nagrzać piekarnik do 180oC. Wstawić dobrze schłodzoną tartę i piec około 20 minut do zrumienienia.

Śmietankę i mleko przelać do garnuszka, dodać cukier. Laskę waniliową przeciąż wzdłuż, wydrążyć ziarna, dodać do śmietanki razem z laską. Żelatynę zalać zimną wodą (tylko aby się zakryła), odstawić do napęcznienia. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii, dodać żelatynę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego wystudzenia a następnie wstawić do lodówki, aż masa zacznie tężeć, ale będzie jeszcze płynna.

Lekko stężałą panna cottę wylać na wystudzony kruchy spód. Truskawki umyć, odszypułkować i osuszyć. Poukładać truskawki na tarcie, lekko je wciskając. Schłodzić kilka godzin przed krojeniem.

tarta z truskawkami przepis

Smacznego :)

piątek, 19 czerwca 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/06/19 09:27:53
Jesli smakuje tak, jak wyglada to musi byc fantastyczna!

Pozdrawiam cieplo :)
-
2015/06/19 14:40:34
dokładnie tak jest ;) Również pozdrawiam!
-
2015/06/19 15:00:41
Piękna :)
-
2015/06/21 08:34:24
Wygląda obłędnie:)
-
Gość: Ulcia, *.gdynia.mm.pl
2015/06/26 14:45:15
Nie wychodzi mi wałkowanie kruchego ciasta :( zawsze robię to za długo... ciasto zdąży się ocieplić i się klei :( jak wałkuję na papierze, to cały czas mi się on przemieszcza, nie daję rady cienko rozwałkować... przydałby się jakiś filmik, jak to zrobić. Twoje ciasto po wypieczeniu wygląda super! Moje się albo skurczy albo wychodzi zakalec. Why? :(:(
-
2015/06/26 22:05:33
Ulcia, będę miała w pamięci żeby taki filmik stworzyć :)
Ale póki co...
1. Trzymaj się dokładnie proporcji
2. Ciasto przed wałkowaniem musi być mocno schłodzone
3. Wałkuj podsypując ciasto mąką, nie przyklei się na pewno! Jak najmniej je dotykaj. Ciepło Twoich dłoni rozmiękcza ciasto.
4. Po rozwałkowaniu ciasto szybko do formy, a potem znowu do lodówki na kilkanaście minut.
5.Na koniec nakłuwanie spodu i do rozgrzanego do 180st. pieca.
Musi się udać :)
-
2015/07/02 10:51:50
Oj, marzy mi się już taka tarta od dawna .. :) Musi być pyszna :)
-
Gość: beata.gryka@gmail.com, *.dynamic.mm.pl
2015/07/21 21:53:00
witam, bardzo mi sie podobają Pani przepisy, ale utrudnia mi ich wydrukowanie brak opjci pdf :( czy jest szansa na pojawienie się tej opcji wkrótce?
-
2015/07/21 22:55:05
Zajmę się tym, sprawdzę jak taką opcję dodać i postaram się aby jak najszybciej się pojawiła :) Dziękuję za cenną sugestię :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi