Blog > Komentarze do wpisu

Chlebek bananowy z malinami i czekoladą

Uwielbiam wszelkiego rodzaju chlebki, a jako wielki fan bananów, z ich użyciem przede wszystkim ;) Prawda jest też taka że wszelkie słodkie chlebki są bardzo proste do wykonanie, a to ich dodatkowy atut! Chlebek bananowy z malinami i czekoladą to ostatni wypiek z malinami w tym roku. Pora już bowiem zająć się śliwkami i dynią na którą czekam od jednego sezonu do drugiego ;)

chlebek bananowy z malinami i czekoladą

Banany muszę być dojrzałe, z plamkami. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie parę chwil, a uwierzcie że chlebek jest pyszny! Już nie pamiętam kiedy mój syn ostatnio zjadł ciasto w takiej ilości. Naprawdę warto upiec :) Wilgotny, pachnący bananami i cynamonem.. Żałowałam trochę że dałam tak mało czekolady, dosłownie 4-5 kostek. Można również drobniej ją posiekać, i dodać do ciasta razem z malinami. Co Wy na to?

chlebek bananowy z malinami

źródło: klik, z moimi zmianami (w składnikach i wykonaniu)

Składniki:

  • 120g cukru brązowego
  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 2 średniej wielkości banany, mocno dojrzałe
  • 210g mąki krupczatki
  • 60g mąki pszennej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka cynamonu (dałam z duuużą górką ;)
  • 130g masła
  • 150g malin
  • ok. 10 kostek mlecznej czekolady

 chlebek bananowy z czekoladą

Wykonanie:

Banany rozgnieć widelcem, na papkę. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Rozpuść masło w garnuszku i odstaw do przestudzenia.

Jajka i brązowy cukier ubij na jasną, puszystą masę o lekko karmelowym kolorze. Zmniejsz obroty miksera, dodaj rozgniecione banany, a następnie, kiedy zostaną już porządnie wmieszane w ciasto, dodać masło. Dalej ucierając na niskich obrotach dodać składniki suche. Nie mieszaj zbyt długo, składniki muszę się jedynie połączyć. Zbyt długie mieszanie sprawi że ciasto straci na puszystości. Na koniec, już tylko drewnianą łyżką, wmieszaj delikatnie maliny.

Keksówkę o długości 23cm wysmaruj masłem o obsyp mąką. Najważniejsze jest dno.. boki można podważyć nożem, ale z dna musi odejść samo. Wylej ciasto do formy, wyrównaj, na wierzchu powbijaj kostki mlecznej czekolady, do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Piecz około 1 godziny w temperaturze 170oC. Przed wyłączeniem piekarnika, standardowo, sprawdź czy ciasto jest upieczone. Przestudzone ostrożnie wyjmij z formy.

chlebek bananowy z malinami, czekoladą i cynamonem

Smacznego! :)

piątek, 28 sierpnia 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/08/30 16:34:51
Kasiu obłędny:)
-
2015/08/30 17:01:34
Bardzo fajny!
Podoba mi się i chętnie bym zjadła kromeczkę :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi