Blog > Komentarze do wpisu

Jagodowa Charlotte

Na pożegnanie z jagodami (tak, tak.. to już prawie koniec.. ) coś specjalnego! Coś co chodziło za mną naprawdę długo (chyba od początku lata.. poprzedniego ;) Jagodowa charlotte, czyli ciasto bez pieczenia, wyłożone biszkoptami. W środku dwie masy, nieskromnie powiem - GENIALNE! Śmietanka powoduje że są lekkie i delikatne jak pianka, natomiast jogurt natomiast dodaje świeżości i lekkiej kwaskowości

Charlotte jagodowa

Przyznam się Wam że w moim cieście jagody są tylko w dolnej warstwie ;) W środku i na wierzchu są borówki. Miałam po prostu troszkę jagód i maaaasę borówek :) Szczerze mówiąc zupełnie to nie przeszkadzało. Myślę też że w ten sam sposób możecie zrobić ciasto o dowolnym smaku np. malinowym. Przepis jest łatwy i nieskomplikowany. Polecam na weekend :)

Składniki:

masa jagodowa:

  • 300g jagód
  • 1 szklanka śmietanki 30-36%
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (190g)
  • 5 łyżeczek żelatyny (z lekką górką)
  • 5 łyżek cukru pudru

masa śmietanowa:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego 
  • ziarenka z laski waniliowej (laska około 6cm)
  • 4 łyżeczki żelatyny (z lekką górką) 
  • 4 łyżki cukru pudru

ponadto:

  • 2 opakowania biszkoptów języczków
  • około 250g jagód

 ciasto z jagodami bez pieczenia jagodowa charlotte jagody

Wykonanie:

Na dno formy o średnicy 20 cm położyć papier do pieczenia (nieco większy niż forma), a na papier podobnej wielkości folię spożywczą, docisnąć formą i szczelnie zamknąć. Boki wyłożyć biszkoptami, jak najciaśniej się da.

masa jagodowa: jagody zmiksować, przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać zimną wodą, tylko na tyle aby się zakryła, i odstawić. Śmietankę ubić prawie na sztywno (powinna być w miarę luźna, ale nie lejąca). W między czasie wlać 2-3 łyżeczki wrzącej wody do napęczniałej żelatyny, wymieszać do jej rozpuszczenia. Do śmietanki dodać przetarte owoce i jogurt, delikatnie wymieszać. Na koniec wmieszać jeszcze ciepłą żelatynę. Masę wylać do przygotowanej tortownicy. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

masa śmietanowa: żelatynę zalać zimną wodą aby napęczniała. Śmietankę ubić (tak jak poprzednio) na prawię sztywno. Do żelatyny wlać 2-3 łyżki wrzącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Dodać jogurt i ziarenka wydrążone z wanilii. Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę. Wylać na poprzednią warstwę. Wyrównać, wysypać 250g jagód. Wstawić całość do lodówki. Chłodzić najlepiej całą noc.

przepis na ciasto z jagodami jagody przepisy łatwe ciasto z jagodami

Smacznego :)

piątek, 14 sierpnia 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/08/16 12:16:11
Cudowny deser Kasiu:)
-
2015/08/18 14:21:50
Wygląda wspaniale! :)
-
2015/08/20 11:20:39
Cudowna! :-)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi