Blog > Komentarze do wpisu

Kompot jabłkowy

Kompot jabłkowy! Koniecznie z goździkami i cynamonem, bo według mnie lepszego towarzystwa dla jabłek nie ma :) 

kompot jabłkowy

Użyłam głównie papierówki, oraz kilka małych czerwonych jabłek odmiany genewa. Wyszedł niebyt słodki, aromatyczny, taki jak lubię. Może i Wy się skusicie? W upały z kilkoma kostkami lodu, jesienią szklaneczka lekko ciepłego i pod koc ;)

Składniki:

  • 1,5kg małych, polskich jabłuszek
  • ok. 1/3 szklanki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • kilka goździków
  • woda 

 

Wykonanie:

Jabłka porządnie wyszorować, przekroić każde na ćwiartki i wyjąć gniazda nasienne. Przełożyć go garnka, dodać cukier, cynamon i goździki. Zalać wodą, kilka centymetrów ponad poziom jabłek. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować około 10-15 minut maksymalnie. Odstawić i pozostawić tak kompot do wystudzenia. 

Całość zlać na sito, odstawić aby kompot ściekł z jabłkowej pulpy. Przelać do dzbanka, dodać 1-2 jabłka pokroje w talarki.

kompot z polskich jabłek

Smacznego :)

wtorek, 18 sierpnia 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/08/18 14:22:17
Połączenie jabłek i cynamonu uwielbiam. Swietny kompocik Kasiu :)
-
2015/08/19 14:54:31
Uwielbiamy kompot jabłkowy:) .... u nas w wersji bez cukru, bo taką preferujemy:)
-
2015/08/19 15:50:54
Pyszny kompocik
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi