Blog > Komentarze do wpisu

Krem dyniowo-jabłkowy

Czas przetworów zdecydowanie nie minął! W kolejce czekała dynia :) Dzisiaj pomysł na krem dyniowo-jabłkowy, coś jak gęsta konfitura ale o zdecydowanie bardziej kremowej konsystencji. Jest naprawdę pyszny! Niewielki dodatek cynamonu dodaje fajnego, ale tylko delikatnie wyczuwalnego aromatu. Na kanapkę, do naleśników, do deserów... do czego zapragniecie :)

krem jabłkowo-dyniowy

Z tej porcji wychodzą dwa niewielkie słoiczki. Polecam od razu podwoić ;) Dla mnie to odkrycie tego sezonu dyniowego, na pewno zrobię zapas na zimę!

Składniki:

  • 1 szklanka dyniowego puree (upieczona lub ugotowana dynia, następnie zmiksowana)
  • 1 szklanka musu jabłkowego (ugotowane lub  upieczone i zmiksowane jabłko)
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

 krem jabłkowo-dyniowy z cynamonem

Wykonanie:

Wszystkie składniki włóż na dużą patelnię lub szeroki garnek. Smaż całość kilka minut, na średnim ogniu, cały czas mieszając aby się nie przypaliło. Na koniec dodaj cynamon. Krem gotowy jest kiedy wyraźnie zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję jak gęste powidła.

Przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj około 20 minut.

krem jabłkowo-dyniowy przetwory z dyni

Smacznego :)

sobota, 31 października 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/10/31 15:57:32
Krem, do tego pyszny domowy chleb i zima nie straszna:)
-
Gość: Marta, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/11/13 17:02:14
Właśnie go zrobiłam, jest przepyszny!!!! Dzieki za genialny przepis :-)
-
2015/11/14 11:05:43
Marta, cieszę się że Ci smakuje :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi