Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z prażonymi jabłkami i kruszonką z ciastek

Robiliście kiedyś sernik z prażonymi jabłkami? Nie? A chcecie wiedzieć jak smakuje? ;) Otóż muszę Wam powiedzieć że jest niezwykle kremowy, delikatny, wilgotny od jabłek i przyjemnie pachnący za sprawą sporej ilości cynamonu...

 sernik z jabłkami i kruszonką z ciastek

.. a do tego niezwykle prosty i szybki do zrobienia. Spód i kruszonka zrobiona jest bowiem z pełnoziarnistych, maślanych ciasteczek z dodatkiem prawdziwego masła. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie. Jest to jednogłośnie jeden najlepszych serników jakie mieliśmy okazję jeść.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 900g sera półtłustego mielonego 3-krotnie 
  • 65g masła
  • 1 szklanka śmietanki 36%

na spód i kruszonkę:

  • 250g maślanych ciasteczek pełnoziarnistych 
  • 150g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

ponadto:

  • ok. 2 szklanek prażonych jabłek z cynamonem

 

Wykonanie:

Ciasteczka zmiel, dodać rozpuszczone masło. Odłóż 1/3, a pozostałymi ciasteczkami wyłóż dno formy o wymiarach 30/20cm (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto, wyłóż dno papierem do pieczenia). Wgnieć ręką lub widelcem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180oC i podpiecz spód przez 10 minut. W między czasie przygotuj masę serową.

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj ziarenka z wanilii, a następnie stopniowo, łyżka po łyżce (dalej miksując) dodawaj ser. Na koniec wmieszaj masło i śmietankę. Masę serową wyłóż na podpieczony spód. Na ser wyłóż łyżką spore kleksy jabłek. Całość obsyp kruszonką.

Piecz 20 minut w temperaturze 180o, a następnie kolejne 20 w 170oC.

sernik z jabłkami

Smacznego :)

piątek, 23 października 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/10/23 19:54:10
Rewelacyjny sernik ;-)! Uwielbiam kremowe i wilgotne serniki.
-
2015/10/28 08:00:31
Uwielbiam takie serniki z dodatkami:) ....
-
Gość: Jola, *.limes.com.pl
2016/03/12 01:36:32
Maślane ciasteczka pełnoziarniste... chodzi o takie herbatniki tak? Czy po upływie czasu pieczenia, ciasto zostawić w piekarniku czy od razu wyciągnąć? Jak długo sernik powinien się chłodzić przed podaniem?
-
2016/03/12 09:12:00
Tak. Pełnoziarniste herbatniki.
Jeśli masz czas, dobrze jest zostawić sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Chłodzić powinno się co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.
pozdrawiam :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi