Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z Vermont (na zakwasie)

Miłość do domowego chleba trwa. Zakwas zawsze w lodówce, gotowy do wypiekania. Najbardziej lubimy te ciemne z ziarnami, choć syn się czasem buntuje i jeść nie chce. Dlatego tym razem ukłon w jego stronę :) Jasny chleb z Vermont na zakwasie, z przepisu Jefreya Hamelmana. Pyszny.. choć biały i bez ziaren ;)

Chleb z vermont na zakwasie

Nietrudny do zrobienia, na mące chlebowej pszennej z niewielkim dodatkiem żytniej razowej. Uniwersalny, o neutralnym smaku. Sprawdzi się do dżemu i do wędliny, na słodko i na słono. Spróbujcie :)

Składniki:

zaczyn:

  • 140g mąki pszennej chlebowej
  • 170g wody
  • 2 łyżki zakwasu (dokarmionego 12h wcześniej)

gotowe ciasto:

  • zaczyn
  • 680g mąki pszennej chlebowej
  • 90g mąki żytniej razowej
  • 420g wody
  • 20g soli

 

Wykonanie:

Składniki na zaczyn wymieszaj dokładnie, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 12-16 godzin.

Po upływie tego czasu włóż do dzieży miksera wszystkie składniki na gotowe ciasto. Mieszaj na pierwszej prędkości tylko do chwili aż ciasto zacznie się łączyć, ale będzie jeszcze postrzępione. Wyłącz mikser, przykryj misę i odstaw na 20-60 minut. Po upływie tego czasu posyp powierzchnię ciasta solą i mieszaj kolejne 1,5-2 minuty na drugiej prędkości. Ciasto powinno mieć średnią konsystencję, czyli lekko klejące ale zwięzłe. Przykryj misę i odstaw na 2,5 godziny. W ciągu procesu fermentacji złóż* ciasto dwa razy w odstępie 50 minut - wzmocni je to i stanie się bardziej elastyczne.

Wyrośnięte i silne ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę, podziel na dwie części. Włóż bochenki do form rozrostowych lub keksówek. Odstaw na kolejne 2-2,5 godziny. Wyrośnięte chleby wyłóż bezpośrednio na gorącą blachę w piekarniku. Piecz 40-45 minut w temperaturze 240oC (ja piekłam pierwsze 20 minut w 240oC a następnie zmniejszyłam na 220oC). 

Dobrze jest wstawić naczynie z wrzącą wodą do piekarnika podczas pieczenia chleba. Para spowoduje że chleb będzie miał chrupiącą skórkę.

*wyjąć ciasto z miski, rozpłaszczyć, a następnie złożyć z obu stron do środka tworząc trzy warstwy (jak pismo urzędowe).

Chleb z vermont na zakwasie

Smacznego :)

wtorek, 03 listopada 2015, milk_chocolate84
Tagi: zakwas

Polecane wpisy

Komentarze
2015/11/04 16:51:10
Piękny bochen:) ... ja też lubię ciemne z ziarnami, ale Mąż i dzieci wolą jasne:)
-
Gość: MalaMi, *.gmina-tg.static.3s.pl
2015/12/30 12:06:13
A co to znaczy "złóż ciasto"?? jest * ale nie widzę wyjaśnienia??
Mam ogromną chrapkę na taki chlebek :)
-
2015/12/30 22:46:12
dopisane!
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi