Blog > Komentarze do wpisu

Gołąbki z ryżem, w sosie pomidorowym

Gołąbki, mogą się niektórym wydawać pracochłonne, ale nic mylnego! Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie pół godziny, no może 40 minut ;) a obiad z głowy na 3 dni :) Wiem że istnieje wiele wersji na gołąbki, z ryżem, bez ryżu, zapiekane z sosem, duszone w bulione.. Ja dzisiaj przedstawiam Wam moją wersję, nieskromnie powiem bardzo dobrą ;) Są mięciutkie, soczyste, z sosem pomidorowym najlepsze!

gołąbki z ryżem 

Możecie je zapiec w piekarniku lub dusić w garnku zalane bulionem (nie po samą górę, wystarczy do połowy). Przetestowałam obie wersje i obie mogę polecić :) Polecam, nawet w tygodniu.. bo ich zrobienie wcale nie zajmuje dużo czasu, naprawdę :)

Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 100g ryżu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki bułki tartej+ mleko do namoczenia
  • ok. 2 łyżeczki soli
  • ok. 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • spora kapusta biała lub włoska
  • woda/bulion do podlania

sos pomidorowy:

  • kilka łyżek oliwy
  • pół niewielkiej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 500ml passaty pomidorowej (gęsty pomidorowy sos sprzedawany w butelkach lub kartonie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku, około 1 łyżeczki

 gołąbki z ryżem

Wykonanie:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do mięsa dodaj posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, namoczoną bułkę, paprykę, sól, pieprz, przestudzony ryż. Wymieszaj wszystko ręką dokładnie, najlepiej ręką. Dopraw do smaku w razie potrzeby.

Do dużego garnka włóż kapustę (wierzchnie liście zdejmij i wyrzuć). Zalej kapustę wodą i doprowadź do wrzenia. Po 2-3 minutach od chwili zagotowania odcinaj stopniowo wierzchnie liście, zaczynając od głąba. Ostrożnie, aby nie porwać liści. Nożem zetnij z liści białe zgrubienia (będzie łatwiej zawijać). Na każdy liść nałóż sporą kuleczkę mięsnej masy, zawiń w rulonik wkładając boki do środka. Układaj w naczyniu żaroodpornym lub garnku wyłożonym liśćmi kapusty (użyj tych najmniejszych, których nie zużyjesz do zwijania gołąbków). 

Gotowe gołąbki zalej bulionem lub osoloną wodą. Gotuj lub zapiekaj po przykryciem około godziny. 

Przygotuj sos. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oliwie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej passatę, dopraw solą i cukrem. Pogotuj chwilę. 

Gołąbki podawaj polane sosem.

gołąbki z ryżem z sosem pomidorowym

Smacznego :)

czwartek, 19 listopada 2015, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2015/11/20 10:27:33
Mam ochotę na gołąbki. Dawno nie jadłam, a bardzo lubię. :)
Pozdrowienia :)
-
2015/11/23 15:07:29
Nie cierpię parzy kapusty .... ale uwielbiamy gołabki, więc pojawiają się u nas dośc często:) koniecznie z sosem pomidorowym:) buziaki
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi